Katso kuulutko riskiryhmään – ihotautilääkärit tarjoavat ilmaisia luomitarkastuksia

Osana kampanjaa ihotautilääkärit tekevät jälleen tänäkin vuonna ilmaisia luomitarkastuksia.

Osana kampanjaa ihotautilääkärit tekevät jälleen tänäkin vuonna ilmaisia luomitarkastuksia. (Kuva Fotolia)

Ihon ruskettumiseen liittyy edelleen harhakäsityksiä, aikainen hoito nostaa parantumisodotetta.

TERVEYS Suomessa melanoomaan sairastuu yli 1 300 henkilöä vuosittain. Melanoomalle altistuvat kaikki ikään tai sukupuoleen katsomatta, mutta riskiryhmään kuuluvat varsinkin vaalea- ja punatukkaiset sekä herkästi auringossa palavat.

Ihomelanooman suurin yksittäinen ulkoinen riskitekijä on altistuminen auringon ultraviolettisäteilylle, erityisesti ihon palaminen on haitallista. Monesti luullaan, että rusketus on terveellistä tai että se suojaa ihosyövältä. Rusketus on kuitenkin osoitus auringon ultraviolettisäteilyvahingosta ja siitä, että iho yrittää suojata itseään. Rusketus ei siis ole terveellistä ihmiselle.

Toinen yleinen myytti on, että pilvisenä päivänä iho ei pala, vaikka on osoitettu, että esimerkiksi ilmakehän sumupilvet voivat jopa voimistaa UV-säteilylle altistumista. Ihosyövän paras ennaltaehkäisijä on aurinkotietoisuus ja auringon ultraviolettisäteilyltä suojautuminen.

Aikainen hoito parantaa ihosyövän parantumisodotetta ja siksi omaa ihoa kannattaa tarkkailla. HUS:n ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Laura Bouchardin mukaan suurin osa ihosyövistä saadaan poistettua, kun ne hoidetaan varhaisessa vaiheessa.

Euromelanooma on eurooppalainen dermatologien organisoima kampanja, jonka tavoitteena on melanooman ja muiden ihosyöpien ehkäiseminen sekä varhainen diagnosointi. Kampanjaan osallistuu vuosittain yli 30 maata ympäri maailman. Kampanjan avulla lisätään tietoisuutta ihosyövistä, niiden varhaisesta tunnistamisesta sekä riskitekijöistä.

Osana kampanjaa ihotautilääkärit tekevät jälleen tänäkin vuonna ilmaisia luomitarkastuksia. Suomessa luomitarkastuksia tehdään toukokuun toisella viikolla Helsingissä, Hämeenlinnassa, Jyväskylässä, Kokkolassa, Mikkelissä, Porissa, Seinäjoella, Tampereella sekä Vaasassa. Ajanvaraus ilmaiseen dermatologin luomitarkastukseen on avautunut osoitteessa www.euromelanoma.org/suomi.

  • Videolla kampanjassa mukana oleva ja ihosyövän sairastanut muusikko Mato Valtonen.

Kommentoi Facebookissa