Katujengijutussa tuomio – rap-artistit tuomittiin yhdeksän ja kymmenen vuoden vankeusrangaistuksiin

Milan Jaffin musiikkivideoita on nähtävillä sosiaalisen median kanavilla. (Kuvakaappaus YouTube)

Käräjäoikeus katsoi, että jotkut teoista on tehty osana järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaa.

TUOMIO Helsingin käräjäoikeus on tuominnut someräppäriksi kutsutun Milan Jaffin yhteensä kymmenen vuoden vankeusrangaistukseen, johon rangaistukseen sisältyy kahden aiemman ehdollisen vankeusrangaistuksen täytäntöönpano ehdottomana, ja määrännyt tutkintavankeudessa olevan Jaffin pidettäväksi edelleen vangittuna.

Tuomio tuli pahoinpitelystä, tapon yrityksestä, ampuma-aserikoksesta, oikeudenkäytössä kuultavan uhkaamisesta, törkeästä ryöstöstä, törkeästä vapaudenriistosta, huumausainerikoksesta sekä törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta.

Käräjäoikeus tuomitsi myös Yahue Mahdi Mohamudin – tunnetaan myös artistinimellä Cavallini – tapon yrityksestä, ampuma-aserikoksesta, törkeästä ryöstöstä, törkeästä vapaudenriistosta, huumausainerikoksesta sekä törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta yhteensä yhdeksän vuoden vankeusrangaistukseen. Käräjäoikeus määräsi tutkintavankeudessa olevan Mahdi Mohamudin pidettäväksi edelleen vangittuna.

Käräjäoikeus on katsonut, että osaan teoista on tullut soveltaa rangaistuksen koventamisperustetta, eli että kyseiset teot on tehty osana järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaa, muun muassa koska rikollisen toiminnan motiivina on ollut ryhmän ja sen jäsenten pyrkimys suojelemaan ryhmän ja sen jäsenten ”koskemattomuutta” ja ”kunniaa” vakavalla väkivallalla ja sen uhalla.

Juttuvinkki: Kohuräppärille taas vankeutta – ”Videolta välittyy tappeluun osallistumisen uho”

Espoossa 5.9.2021 tapahtuneen ammuskelun käräjäoikeus on katsonut tapon yritykseksi, koska Jaffin ja Mahdi Mohamudin on selvitetty ampuneen useita laukauksia kohti omakotitalon ikkunoita, joiden takana on ollut kymmeniä ihmisiä juhlimassa, ja koska on selvitetty, että ainakin yksi laukaus olisi osunut ikkunan takana olleeseen ihmiseen, ellei luoti olisi pysähtynyt ikkunalasiin. Jaffin ja Mahdi Mohamudin on tullut käsittää, että varsin todennäköinen seuraus menettelystään on ikkunan takana olleiden henkilöiden kuolema.

Ravintola Kaivohuoneelle suunnitellun hyökkäyksen eli törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelun osalta asiassa on todistelulla selvitetty Jaffin ja Mahdi Mohamudin suunnitelleen kyseistä hyökkäystä. Oikeus toteaa vastaajien olleen menossa Kaivohuoneelle tietoisena odotettavissa olevasta tappelusta ja siitä, että siinä mahdollisesti käytetään terä- tai ampuma-aseita, eli vastaajat ovat kokoontuneet ja olleet yksituumaisesti jo matkalla tekemään henkeen tai terveyteen kohdistuvaa vakavaa rikosta teräasein osin aseistautuneina, kun heidän suunnitelmansa on rauennut heistä riippumattomista syistä eli poliisin toimien johdosta.

Vastaajia on myös velvoitettu tuomiolauselmasta ilmenevästi syyksiluettuihin rikoksiin liittyviin kärsimys- ja muihin vahingonkorvauksiin asianomistajille. Tuomio ei ole lainvoimainen.

Lisäksi käräjäoikeus on tuominnut kymmenen muuta vastaajaa kolmesta kuukaudesta kahden vuoden neljän kuukauden ehdollisiin ja ehdottomiin vankeusrangaistuksiin osallisuudesta muun muassa törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmisteluun, törkeään kotirauhan rikkomiseen tai muihin tuomiolauselmasta ilmeneviin rikoksiin. Yksi vastaajista on tuomittu sakkorangaistukseen ja yhden vastaajan osalta syyte on hylätty.

Lue myös: Katujengien väkivaltarikoksia syyteharkintaan – ampumisia, pahoinpitelyitä ja suunnitelma hyökätä ravintolaan

Kommentoi Facebookissa