Katupölyhuippu luvassa lähipäivinä – sateiden mukana tilanteeseen tulee helpotusta

Pölytilanne helpottuu myös katujen puhdistuksen edetessä.

Pölytilanne helpottuu kestävästi vasta katujen puhdistuksen edetessä. (Kuva Fotolia)

Pahin tilanne on tyypillisesti ruuhka-aikoina vilkkaasti liikennöidyillä katu- ja tieosuuksilla.

KATUPÖLY Kuluvalla viikolla on mitattu korkeita katupölypitoisuuksia useissa Suomen kaupungeissa. Sää jatkuu koko maassa aurinkoisena ja poutaisena, joten olosuhteet ovat hyvin otolliset pölyämiselle. Katupölyn määrät pysyvät korkeina myös lähipäivinä.

– Nyt menossa oleva pölykausi on pari viikkoa myöhässä tavanomaiseen verrattuna. Pölytilanne helpottuu katujen puhdistuksen edetessä sekä sateiden myötä, kertoo erikoistutkija Pia Anttila Ilmatieteen laitokselta.

Katupölyä syntyy, kun liikenne nostaa kuivilta kaduilta pölyhiukkasia, jotka ovat lähtöisin hiekoitushiekasta, tien pintojen kulumisesta ja nastarenkaiden käytöstä. Pahin tilanne on tyypillisesti ruuhka-aikoina vilkkaasti liikennöidyillä katu- ja tieosuuksilla.

Katupöly voi aiheuttaa terveelle aikuiselle ärsytysoireita, kuten nuhaa ja yskää sekä kurkun ja silmien kutinaa ja kirvelyä. Astmaatikot ja muut ilmansaasteille herkät ryhmät voivat kokea vakavampia terveyshaittoja, kuten astmaoireiden lisääntymistä ja allergiaoireiden pahentumista.

Kommentoi Facebookissa