Kaupan alan lakot toteutuvat – valtakunnansovittelija ei nähnyt edellytyksiä antaa sovintoesitystä

Myymälöiden ensimmäisen lakkoaallon piirissä ovat 185 kaupan alan toimipaikkaa, joissa työskentelee noin 20 000 työntekijää. (Kuvituskuva Fotolia)

Myymälöiden lakon piirissä ovat muun muassa suurimmat Prismat, K-Citymarketit sekä S-marketit.

TYÖRIITA Valtakunnansovittelija ei kyennyt tekemään sovintoesitystä kaupan alan työriidassa. Tämä tarkoittaa sitä, että kaupan alalle suunnitellut lakot toteutuvat 9.2. alkaen.

– PAM ja Kaupan liitto ovat näkemyksissään vielä kaukana toisistaan, myös muissa kuin palkkaa koskevissa kysymyksissä. PAM:n tavoitteena on edelleen, että kaupan alan työntekijöille tehdään kunnollinen palkankorotus, joka turvaa ostovoimaa ja tuo helpotusta inflaation nostamien kustannusten keskellä. Tämä tarkoittaisi noin 200 euron korotusta palkkoihin, PAM:n puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen sanoo.

Kaupan liitto kertoo tehneensä Palvelualojen ammattiliitto PAM:lle yleisen linjan mukaisen palkankorotusesityksen, joka olisi huomioinut erityisesti pienipalkkaisia myyjiä yleistä linjaa paremmalla korotuksella. Kaupan liiton palkankorotusesitys sisälsi myös kertakorvauksen, joka olisi tullut maksuun jo maaliskuussa.

– Kaupan liitto oli valmis hyväksymään PAM:lle tärkeän logistiikan palkkausjärjestelmän uudistuksen sekä palkallisten perhevapaiden lukumäärän kasvattamisen, Kaupan liiton työmarkkinajohtaja Anna Lavikkala kertoo.

Myymälöiden ensimmäisen lakkoaallon piirissä ovat 185 kaupan alan toimipaikkaa, joissa työskentelee noin 20 000 työntekijää. Ensimmäinen lakkoaalto koskee myös Keskon logistiikan alueterminaaleja. Lakot alkavat 9. helmikuuta klo 5 ja päättyvät 11. helmikuuta klo 5 tai sitä ennen alkaneiden vuorojen loputtua.

Myymälöiden lakon piirissä ovat muun muassa suurimmat Prismat, K-Citymarketit sekä S-marketit.

Lue myös: Teollisuusliiton ilmoittamat lakot väistyvät – sopimusratkaisut myös kemianteollisuuteen

Kommentoi Facebookissa