Poliisin huumelöytö koulusta herätti epäilyn – ”Koulun oppilaat ovat myyneet huumausaineita koulupäivän aikana”

Koulussa oli paikalla ennalta estävän toiminnan poliiseja sekä huumausaineiden etsintään erikoistunut koira. (Kuvituskuva Dreamstime)

Huumausainerikoksissa, joissa epäilty on alaikäinen, rangaistuksena voi olla sakkoa tai jopa vankeutta.

HUUMAUSAINEET Länsi-Uudenmaan poliisi otti tiistaina 7.2. haltuunsa espoolaisesta koulusta löytyneitä huumausaineita. Poliisi epäilee, että koulun oppilaat ovat myyneet huumausaineita koulupäivän aikana.

Koulussa oli paikalla ennalta estävän toiminnan poliiseja sekä huumausaineiden etsintään erikoistunut koira. Poliisin läsnäolo ei vaikuttanut oppitunteihin, mutta koulun rehtori ja muu henkilökunta auttoivat poliisia rajoittamaan liikkumista käytävällä lyhyen ajan etsinnän aikana.

Se, että poliisi etsii huumausaineita koulusta, on harvinaista. Länsi-Uudellamaalla näin on tapahtunut vain muutamia kertoja aikaisemmin.  Poliisin ja koulun yhteisenä tavoitteena on taata nuorille turvallinen oppimisympäristö, ja Länsi-Uudenmaan poliisi arvostaakin sujuvaa tiedonvaihtoa alueen koulujen kanssa.

Myös nyt tehdyn etsinnän tapauksessa tiedonvaihto poliisin ja koulun välillä oli välitöntä sekä yhteistyöhakuista. Sillä, että poliisi suoritti etsinnän koulussa ja nyt tiedottaa siitä avoimesti, poliisi haluaa välittää etenkin nuorille selkeän viestin.

− Huumausaineiden hallussapito, käyttäminen ja niiden myyminen tai luovuttaminen toiselle nuorelle ei ole sallittua. Huumausaineiden tai niiden käyttövälineiden tuomiselle kouluun ole mitään perustetta. Poliisi suhtautuu tietoonsa tulleisiin tapauksiin vakavasti, ja kuten tämä esimerkki osoittaa, puuttuu näihin tilanteisiin. Poliisi tekee jatkossakin yhteistyötä koulujen kanssa, jotta huumausaineita ei kouluihin tule, kertoo komisario Hannu Väänänen.

Poliisi tutkii mahdollista oppilaiden huumausaineiden välittämistä rikosnimikkeellä huumausainerikos. Koska tapauksen esitutkinta on kesken ja siihen liittyy alaikäisiä, ei poliisi tutkinnallisista syistä tässä vaiheessa kerro siitä yksityiskohtaisemmin.

Yleisellä tasolla poliisi kuitenkin painottaa, että myös ne huumausainerikokset, joissa epäilty on alaikäinen, siirtyvät esitutkinnan kautta lopulta syyteharkintaan. Rangaistuksena voi olla sakkoa tai jopa vankeutta.

Lue myös: Alaikäinen poika ajoi autoa huumeiden vaikutuksen alaisena – myös lastensuojelu jatkaa asian selvittämistä

Kommentoi Facebookissa