Kaupan alan neuvottelut työehtosopimuksesta katkesivat – PAM julisti ylityökiellon alkavaksi

Liitot ovat neuvotelleet jo yli kuukauden kaupan alan työntekijöiden työehtosopimuksesta seuraavalle kahdelle vuodelle.

Liitot ovat neuvotelleet jo yli kuukauden kaupan alan työntekijöiden työehtosopimuksesta seuraavalle kahdelle vuodelle. (Kuva Fotolia)

Työehtosopimus määrittelee vähimmäistyöehdot noin 250 000 kaupan alan työntekijälle.

TYÖEHDOT Kaupan liitto ja Palvelualojen ammattiliitto PAM ovat neuvotelleet jo yli kuukauden kaupan alan työntekijöiden työehtosopimuksesta seuraavalle kahdelle vuodelle. Neuvottelut lopetettiin perjantaina ja PAM on julistanut kaupan alalle ylityö- ja liukumien kerryttämiskiellon maanantaista 19.2.2018 klo 6.00 alkaen.

PAM kuitenkin sanoo, että neuvottelut työntekijöiden vähimmäistyöehdoista ja palkoista olivat edenneet ratkaisunhakuisessa hengessä. Yhteisymmärrys monista asioista oli jo olemassa. Neuvottelut päättyivät kuitenkin toteamiseen, että asioissa ei enää päästy eteenpäin. Osapuolet totesivat yhteisesti neuvottelut katkenneiksi.

– PAM:n hallitus totesi, että se ei halua palkkaerojen kasvavan. Haluamme sellaisen työehtosopimuksen, joka turvaa kaupan alan työntekijöiden tulojen kehityksen edes samassa tahdissa muiden palkansaajien kanssa, puheenjohtaja Ann Selin sanoo.

Kaupan liiton tekemä palkkatarjous ei PAM:n mukaan tätä tavoitetta olisi toteuttanut. Lisäksi osapuolilla oli eri käsitys siitä, kuinka paljon suunnitellut muutokset työehtosopimukseen vaikuttaisivat alan kustannuksiin ja mitkä asiat voitaisiin jättää paikallisen sopimisen piiriin.

Kaupan alan työehtosopimus määrittelee vähimmäistyöehdot noin 250 000 kaupan alan työntekijälle myymälöissä, kaupan konttoreissa ja varastoissa. Kaikki kaupan alan työntekijät ovat ylityökiellossa ja PAM ei hyväksy ulkopuolisen työvoiman tai vuokratyön käyttöä.

Kommentoi Facebookissa