Keihäänheitossa uutta nostetta – suomalaismitali tilastojen valossa silti kaukana MM-kisoissa

Tero Pitkämäki ei vielä ole aloittanut kauttaan

Tero Pitkämäki ei ole vielä aloittanut kauttaan. (Kuva AOP)

Tero Pitkämäellä ja Antti Ruuskasella on kotimaan kamaralla kovia haastajia.

YLEISURHEILU Paavo Nurmen kisoissa tiistaina Turussa nähtiin suomalaisittain lupaava keihäskisa. Sekä Oliver Helander että Toni Kuusela rikkoivat Dohan MM-kisojen tulosrajan.

Helander, 22, oli Turussa neljäs kauden kotimaisella kärkituloksella 84,84. Henkilökohtaisen ennätyksensä 83,40 heittänyt Kuusela, 25, oli kuudes.

Suomalaiselle keihäänheitolle on synkimmissä uhkakuvissa julistettu mäkihypyn kohtaloa. Loisteliaan menneisyyden palauttaminen on haastavaa, mutta lopullista romahdusta näköpiirissä ei sentään ole.

Mitali Dohan MM-kisoissa ensi lokakuussa on suomalaisittain toki kovan työn takana. Helanderin sijoitus maailmanlistalla on kymmenes ja Kuuselan 16:s.

Maailman kärkituloksen 89,65 on heittänyt Saksan Andreas Hofmann. Viron Magnus Kirt on heittänyt 89,33 ja Saksan Bernhard Seifert 89,06. Dohassa mitali heltiää todennäköisesti vastaavan pituisilla kaarilla.

Kausi on tietysti vasta alussa ja MM-kisojen myöhäisen ajankohdan takia kovimmat kaaret heitetään tänä vuonna vasta loppukesästä. Ainakin Helanderin uskoisi heittävän kesän mittaan pidemmälle.

Kuusela laittoi ennätyksellään painetta Tero Pitkämäen ja Antti Ruuskasen niskoille. Jos viime vuonna EM-kisoissa Suomi oli mukana vain kahden heittäjän voimin, onkin Dohan kisoihin tyrkyllä neljä nimeä, joista yksi putoaa pois.

Ruuskanen avaa kilpailukautensa ensi sunnuntaina Raaseporissa. Pitkämäen kauden avauskilpailusta ei vielä ole tietoa.

Jos Ruuskanen tai Pitkämäki eivät heitä Kuuselaa pidemmälle, mutta rikkovat 83 metrin tulosrajan, käytäneen Suomessa taas kriittistä keskustelua keihäsjoukkuevalinnoista. Vanhoihin meriitteihin perustuva valinta pohjautuu aiempaan kilpailukokemukseen, mutta jättää tietysti jossiteltavaa. Loukkaantumisista viime vuosina kärsineet Ruuskanen ja Pitkämäki kuitenkin säästelevät virettään Dohaan,

Keihäänheitto on joka tapauksessa yhä ainoa laji, jossa suomalaiset voivat elätellä Dohassa mitalitoiveita. Vaikka korkeushyppääjä Ella Junnila ylitti Paavo Nurmen kisoissa Suomen ennätyksen 194 senttiä ja 3000 metrin estejuoksija Topi Raitanen juoksi ennätysaikansa, ei heillä ole realistisia mahdollisuuksia Dohassa mitaleille.

Junnila on maailmanlistalla jaetulla kahdeksannella sijalla. Raitanen on afrikkalaisjuoksijoiden hallitsemassa estejuoksussa maailmanlistalla sijalla 21. Finaalipaikka olisi molemmille Dohassa jo loistava saavutus.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Suomen yleisurheilulla toivoa – upeita suomalaistuloksia Paavo Nurmen kisoissa

Kommentoi Facebookissa