Keihäskultaa! – Suomen juhlat jatkuivat nuorten MM-kisoissa

Janne Läspä voitti 2021 keihäänheiton nuorten maailmanmestaruuden (Kuva: AOP)

Janne Läspä voitti 2021 keihäänheiton nuorten maailmanmestaruuden. (Kuva AOP)

Janne Läspä voitti keihäänheiton nuorten MM-kultaa. Kulta oli Suomelle Nairobissa järjestettävistä kisoista jo toinen Saga Vannisen voitettua aiemmin seitsenottelun.

YLEISURHEILU Janne Läspä heitti perjantaina Kenian Nairobissa keihään nuorten MM-kultaa tuloksella 76,46. Toiseksi sijoittunut Ukrainan Artur Felfner hävisi Läspälle 14 sentillä.

Karsinnassa Läspä oli heittänyt ennätyksensä 77,10. Loppukilpailussa hän pääsi lähelle samoja lukemia.

– Tiesin, että olen kunnossa ja että pitkä siivu voi tulla. Onneksi se osui tänne ja parhaaseen mahdolliseen paikkaan, Läspä sanoi SUL:n tiedotteessa.

Talvi meni Läspällä kyynärpään kuntoutuksessa. Aiemmin kesällä EM-kisoissa hänen kyynärpäänsä ei ollut vielä kyynärpäävammansa jäljiltä aivan huippukunnossa ja hän jäi kisassa kuudenneksi.

Läspä on viime vuosina parantanut ennätystään roimasti. Taustalla on harjoittelun ammattimaistuminen.

Aiemmin hän pelasi myös pesäpalloa ja harrasti yleisurheilua monipuolisesti.

– Keihäs tuli omaksi lajiksi, kun sitä oli mukava heittää ja pesäpallon kautta oli kova käsi, ja onhan se sellainen suomalaisten laji, Läspä sanoo.

Läspä on viides suomalainen keihäänheiton nuorten maailmanmestari. Aiemmin mestaruuden ovat voittaneet suomalaisista Tommi Viskari 1990, Aki Parviainen 1992, Taina Uppa 1994 ja Sanni Utriainen 2010. Heistä vain Parviainen ylsi arvokisamitalistiksi miesten tasolla voitettuaan MM-kultaa Sevillassa 1999 sekä MM-hopeaa Edmontonissa 2001.

Nairobin MM-kisoissa Saga Vanninen voitti suomalaisista kultaa seitsenottelussa torstaina. Perjantaina Juho Alasaari voitti seiväshypyssä hopeaa.

Suomen yleisurheilu kääntyi monen lamavuoden jälkeen 2019 nosteeseen ja lupaavat tulokset Tokion olympialaisissa sekä Nairobin nuorten MM-kisoissa ovat selkeä osoitus, että jotain on tehty valmennuksessa nyt paremmin.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Suomen yleisurheilun suurlupaus Saga Vanninen maailmanmestariksi

Kommentoi Facebookissa