KUULENTO Maailmalla juhlitaan ensimmäisen Kuun kamaralle laskeutuneen miehitetyn avaruuslennon Apollo 11:n saavutusta, mutta maapallolla on myös ehkä miljoonia ihmisiä jotka uskovat, että kuulento heinäkuussa 1969 oli jättiläismäinen huijaus.
Yksi tämän koulukunnan edustajista on keihäänheiton olympiavoittaja Pauli Nevala, 78. Keihäslegenda Nevala on jo pitkään väläytellyt, että kuulento oli lavastusta, ja kuukävely on kuvattu muualla.
Vuosien varrella Nevala ei ole uskossaan horjunut, päinvastoin.
– Uskoni edelleen vahvistuu, Pauli Nevala sanoo.
Nevalan mukaan Kuun valloituksessa oli kysymys USA:n ja Neuvostoliiton kilpajuoksusta, propagandasodasta. Niin kuin oikeasti olikin.
– Rahaa palaa, mitään ei valmistu. Totta kai jotain piti kertoa, että kansa uskoisi. Se on mun mielipide. Kukin saa uskoa mihin haluaa.
Nevala on nähnyt televisiosta, kun astronautit ajelevat Kuussa erinäisillä ajopeleillä.
– Se on sorakuopalla kuvattu. Mönkijöitä ja telaketjukoneita menee. Mistä me tiedämme, että ollaanko Kuussa tai ollaanko Maassa?

Nevala arvelee, että Kuussa käyntiä on kuvattu myös pienoismalleilla.
– Yhtenä iltana katselin kun televisiossa oli Kuun maisema ja siellä seisoi kuumoduli. Yhtäkkiä tuli käsi sivusta ja otti sen kuumodulin pois. Sinne jäi Kuun maisema jäljelle. Tämä on suurta teatteria, Pauli Nevala sanoo.
Kun suuri osa maailmaa on juhlinut kuulennon 50-vuotispäivää, Pauli Nevala ei ole juhlintaa seurannut.
– Mitä varten minun pitäisi seurata juhlintaa, kun juhlan aihetta ei ole olemassa, Nevala sanoo.
Keihäslegenda ei ole yksin uskossaan. Todisteena esitetään muun muassa se, että USA:n lippu liehuu. Nimittäin Kuussa ei tuule, vaikka Haloo Helsinki niin kappaleessaan väittää. Lippu pysyy vaakasuorassa, koska salon yläpäähän on kiinnitetty vaakasuora rima, jossa lippu on kiinni. Lipun alaosa lepattaa salon pystyttämisen aiheuttaman tärähdyksen takia.
Kuvista on löydetty kaikenlaista muutakin. Miksi astronautin kengän jälki on kuin kosteaan saveen painettu, vaikka Kuussa ei ole vettä? Vastapuoli sanoo, että Kuun maaperä, tai siis kuuperä on sellainen, että tuollainen kengän jälki sinne jää.
Huijausteoriaa tukee sekin, että kuvissa näkyy astronautti, joka laskeutuu kuumodulista Kuun pinnalle. Siis kuka sen kuvasi, kun Kuussa ei pitänyt ketään olla? Selitys on yksinkertainen. Kuuhun ensimmäisenä astunut Neil Armstrong kuvasi sen, kun toisena sinne tullut Buzz Aldrin laskeutui alas kuumodulin tikkaita.

Kuumodulin väitettyä laskeutumista seurasi televisiosta 650 miljoonaa katsojaa. Eräs nainen Australiassa oli nähnyt kuvissa Coca Cola -pullon. Eihän kuussa pitänyt Cokista olla, ainakaan ennen astronauttien sinne saapumista. Mutta kukaan muu 650 miljoonasta ei pulloa nähnyt.
Joku oli nähnyt kuukivessä C-kirjaimen. Siis huijausta koko juttu. Todellisuudessa kyseessä lienee ollut kuviin vedostusvaiheessa päätynyt roska. Ja niin edelleen. Teorioita riittää, ja koko ajan keksitään lisää.
Vuoden 1964 Tokion olympialaisten keihäänheiton kultamitalisti Pauli Nevalalla on muuta tekemistä kuulennon – siis sen lavastetun – juhlien ajaksi.
– Minä keskityn kalastukseen, Nevala sanoo.
Nevala ei enää heitä keihästä, mutta hän valmentaa turkulaista Ismo Rastasta, 70, joka osallistuu heinäkuun lopulla veteraanien EM-kisoihin. Rastaan ennätys on 36,15.
– Seppo Räty on häntä vähän opastanut, ja nyt sitten minä. Hyvältä näyttää, sanoo Teuvan urheilukentältä valmennuspuuhista tavoitettu Pauli Nevala.
Lue myös: Keihäänheitossa uutta nostetta – suomalaismitali tilastojen valossa silti kaukana MM-kisoissa
Kommentoi Facebookissa