TERVEYS Vuonna 2017 oli runsaat 50 000 synnytystä ja keisarileikkauksia tehtiin lähes 17 prosenttia. Tämä on enemmän kuin kertaakaan aikaisemmin 30 vuoden tilastoinnin aikana.
Nousu on kuitenkin ollut hidasta, sillä osuus on ollut noin 16 prosenttia jo kaksi vuosikymmentä. Osuuden kasvu johtuu muun muassa suunniteltujen keisarileikkausten lievästä noususta.
– Synnyttäjät ovat aiempaa vanhempia. Alle 25-vuotiailla synnyttäjillä sektioita on 12,4 prosenttia, mutta 35 vuotta täyttäneillä 22,5 prosenttia. Tämä selittää osittain keisarileikkausten osuuden kasvua, kertoo tutkimusprofessori Mika Gissler.
Myös äidin raskautta edeltävä ylipaino vaikuttaa keisarileikkauksen yleisyyteen. Kun normaalipainoisilla keisarileikkausten osuus on 14 prosenttia, on se ylipainoisilla 19 prosenttia ja lihavilla 24 prosenttia.
Suunnitelluista sektioista joka kolmannella synnyttäjällä on synnytyspelkodiagnoosi. Tämä osuus on kasvanut erityisesti viime vuosina, sillä kymmenen vuotta aiemmin osuus oli vain 15 prosenttia.
Keisarileikkausten osuus on noussut viime vuosikymmeninä kaikkialla maailmassa, mutta Suomessa niiden osuus on yhä kansainvälisesti verrattuna matala.
– Vaikka Suomen tilanne onkin hyvä, on keisarileikkausten osuus yli WHO:n vuonna 1985 antaman suosituksen, joka oli 10–15 prosenttia, kertoo Gissler.
Maailman terveysjärjestö WHO:n Eurooppaa koskevien tilastojen mukaan keisarileikkausten osuus on 20 prosenttia tai sen alle kaikissa Pohjoismaissa paitsi Tanskassa, Baltian maissa sekä Alankomaissa.
Lue myös: Äidin geeneillä selvä yhteys ennenaikaiseen synnytykseen – kolme riskigeeniä paljastui
Kommentoi Facebookissa