Keke Rosbergin uroteko Las Vegasissa – historiallisesta saavutuksesta 40 vuotta

Keke Rosberg legendaarisen Williams-autonsa ratissa Kanadan Montrealissa 1982. (Kuva AOP)

Keke Rosbergin F1-maailmanmestaruudesta on kulunut 40 vuotta. Mestaruutensa Keke varmisti ajamalla viidenneksi lasvegasilaisella parkkipaikalla.

FORMULA 1 Merkittävästä suomalaisesta urheiluteosta tuli kuluneeksi 40 vuotta, kun Las Vegasissa tehtiin 25. syyskuuta 1982 historiaa. KeijoKekeRosberg saavutti silloin Formula ykkösten maailmanmestaruuden ensimmäisenä suomalaisena.

Formula ykkösiä ja Kekeä pilkattiin Suomessa vielä 1981, koska Rosberg ajoi kilpailukyvyttömällä Fittipaldi-autolla, jolla ei ollut mahdollisuuksia menestyä. Kansan syviä rivejä ennen Seiska-lehteä paljonkin puhutellut Hymy-lehti valitsi Keken samana vuonna vuoden roskakuskiksi.

Keke pääsi 1982 kilpailemaan Williams-tallissa, joka tarvitsi uransa lopettaneelle maailmanmestarille Alan Jonesille pätevän sijaisen. Kärkiautolla Keke yllätti suomalaiset kunnolla ja nousi taistelemaan maailmanmestaruudesta.

Rosberg ajoi ilman turboa, millä antoi turboautoa kuskanneille noin 100 hevosvoimaa tasoitusta, mutta Williamsin vapaasti hengittävä Cosworth-moottori oli luotettava. Keke tarvitsi maailmanmestaruuteensa vain yhden osakilpailuvoiton, joka oli tullut Ranskan Dijonissa kuukautta ennen Las Vegasin kisaa.

Mestaruutensa Keke varmisti sijoittumalla Las Vegasissa viidenneksi. Kilpailu ajettiin varsin erikoisella radalla, joka oli pystytetty Caesars Palace -kasinon parkkipaikalle. Rataa haukuttiin maailman nopeimmaksi karting-radaksi.

Suomessa Yleisradio ei voinut näyttää Las Vegasin kisaa suorana kokonaan. Tuohon aikaanhan valtakunnan verkossa oli vain kaksi koko maassa näkyvää YLE:n hallussa ollutta tv-kanavaa ja sopimuksensa mukaisesti YLE joutui näyttämään kanavallaan MTV:n ohjelmaa noin parinkymmenen minuutin ajan ennen kuin lähetys siirrettiin Las Vegasiin. YLE:n toisella kanavalla muut ohjelmat saivat F1-kisaa suuremman prioriteetin.

Kilpailun jälkeen Rosberg pääsi MTV-uutisten Matti Kyllösen haastatteluun. Kun Kyllönen nosti Keken käden pystyyn, kehotti maailmanmestari Kyllöstä ottamaan rauhallisesti.

Haastattelun päätteeksi Rosberg totesi, että tiedossa oli kahden päivän talviloma. Sen jälkeen hän lähtisi taas ”kaseeraamaan”.

Mestaruutensa myötä Keke nousi Suomessa kansallissankariksi. Hän ajoi F1-sarjassa vuoteen 1986 saakka ja voitti kaikkiaan viisi kilpailua. 1985 Rosberg sijoittui MM-sarjassa kolmanneksi.

Las Vegasin parkkipaikalle Keke ja F1-sarja eivät enää palanneet. Historiallisella parkkipaikallakin sijaitsee nykyään ostoskeskus.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Vuoden roskakuskiksi valittu Keke voitti maailmanmestaruuden – Suomikin muuttui

Kommentoi Facebookissa