Kelan pääjohtajan lupaus piti – päätökset saa nyt normaalissa ajassa

Kelan uudeksi pääjohtajaksi nimitettiin viime marraskuussa Elli Aaltonen, lopullinen valinta tapahtui arvalla kahden ehdokkaan äänten mennessä tasan.

Kelan uudeksi pääjohtajaksi nimitettiin viime marraskuussa Elli Aaltonen, valinta tapahtui arvalla kahden ehdokkaan äänten mennessä tasan. (Kuva Kela)

Hakemukset käsitellään taas lainmukaisesti eli seitsemän arkipäivän kuluessa saapumisesta.

KELA Perustoimeentulotuki siirtyi kunnilta Kelan hoidettavaksi tämän vuoden alusta. Sen seurauksena asiakaspalvelu ja hakemusten käsittely ruuhkautuivat pahasti. Kuntien vastuulle jäi täydentävä ja ehkäisevä toimeentulotuki.

Kelan uusi pääjohtaja Elli Aaltonen lupasi tuohtuneille asiakkaille tilanteen normalisoituvan huhtikuussa. Lain mukaan Kelan tulee antaa päätös perustoimeentulotuesta seitsemän arkipäivän kuluessa hakemuksen saapumisesta. Alkuvuonna käsittely kesti kuitenkin pidempään.

– Nyt asiakas saa päätöksen lainmukaisessa ajassa. Hakemukset, joissa on kaikki tarvittavat liitteet, pystytään ratkaisemaan alle 7 päivässä, eteläisen vakuutuspiirin johtaja Antti Jussila vakuuttaa.

Ruuhkan aikana perustoimeentulotuen asiakkaiden ruoan ja lääkkeiden saanti turvattiin maksusitoumuksilla. Kiireellisissä tapauksissa maksusitoumuksen voi saada saman päivän aikana. Myös kunnat ovat myöntäneet täydentävää toimeentulotukea kiireellisen ja välttämättömän avun turvaamiseksi.

Asiakkaille on koitunut haittaa viivästyneistä päätöksistä. Sellaisia ovat esimerkiksi viivästyskorot laskujen myöhästymisestä. Kela kertoo ensi viikolla, miten se korvaa ja hyvittää haitan.

Kommentoi Facebookissa