MESSUT Seinäjoen Sarkamessut on maatilarakentamisen, energian ja metsätalouden ammattilaistapahtuma. Viikonvaihteessa pidettyjen messujen yksi odotetuimpia ohjelmanumeroita oli ayrshire-karjarodun vuosinäyttely sekä sen ympärille kehitelty Ayrshire Winter Show 2020.
Näyttelyssä esittäytyivät niin lehmät, hiehot kuin vasikatkin. Rodun vuosinäyttely käynnisti samalla Suomen Ayrshirekasvattajat ry:n juhlavuoden, sillä yhdistyksen perustamisesta tulee kuluneeksi kuluvana vuonna 20 vuotta.
Lehmien kauneuskisat oli jälleen kerran sekä osanottaja- että yleisömenestys. Mukana kisaamassa oli myös ikaalislainen Änkön maatila, joka oli tuonut näyttelyyn peräti neljä upeaa missikandidaattia, Rosadonnan ja Odessan sekä Ronjan ja Raikan.
Tilan emäntä Sari Änkö sanoo harrastaneensa karjanäyttelyitä jo kahden vuosikymmenen ajan.
– Tämä on mukava vastapaino työlle ja samalla myös hauskaa. Meillä on karjaväen keskuudessa myös mahdottoman hyvä yhteishenki. Autamme toinen toistamme jopa näyttelyyn valmistautumisessa, joten tässä lajissa emme tunne sanaa ”kisakateus”, Sari kertoo kiitollisena.
Parren tähdet
Karjanäyttelyn kehässä jokainen saa olla hetken suuri tähti. Kaksijalkaisten kauneuskisoista poiketen lehmät eivät kuitenkaan lupaa mitään. Ne eivät myöskään ryhdy menestyksen myötä levylaulajiksi eivätkä mene naimisiin julkkisten kanssa.
– Kyllähän se menestys saattaa näkyä näidenkin luonteessa, sillä lehmä on hyvin viisas ja osaa tarvittaessa myös diivailun elkeet. Myös meidän navetasta löytyy näitä kilpailuhenkisiä ”parren tähtiä”. Ne rakastavat esiintymistä ja ovat riimun päässä ja kehässä muutenkin kuin omassa navetassaan. Mutta vastaavasti löytyy myös niitä, jotka ovat ja pysyvät takarivin taaveina. Kaikista ei tule koskaan show-lehmää, Sari Änkö paljastaa naureskellen.
Mutta mitä sitten vaaditaan näyttelyn ykkösnimeltä?
– Kaikki lähtee jalostuksesta. Tavoitteena on löytää tasapainoinen ja toiminnallinen lehmä, jonka rakenne mahdollistaa mahdollisimman pitkän ja terveen elämänkaaren. Niinpä kehässä arvostellaan ensisijaisesti eläimen runko, utare, jalat sekä yleinen tasapaino. Rehellisesti sanottuna karjanäyttelyn ratkaisevin kriteeri on rakenne sekä tietenkin hyvä tuuri, Sari tietää kertoa.
Eläinten ehdoilla
Sen sijaan lehmän käytös ei ole Sarin mukaan asia, josta kannattaa olla kehään astuttaessa huolissaan.
– Pienestä kipakkuudesta ei anneta miinuspisteitä, joskin käsiteltävyyden kannalta olisi mukavampaa, jos eläin käyttäytyisi myös näyttelykehässä mallikkaasti. Niinpä pidän äärimmäisen tärkeänä, että myös siellä riimun toisessa päässä on ihminen, joka osaa käsitellä ja lukea eläintä. Molemminpuolinen luottamus on tässä lajissa äärimmäisen tärkeää.
Karjatilan emäntä Sari Änkö on vuosikymmenten saatossa läpikäynyt lukuisia karjanäyttelyitä.
– Ja kokemuksesta rohkenen sanoa, että kehityksen suhteen on menty hurjin harppauksin eteenpäin, mutta kaikki muutokset on tehty kuitenkin eläinten hyvinvointia ajatellen. Esimerkiksi meillä Suomessa näyttelytoiminta on kaikin puolin inhimillistä, sillä eläinten hyvinvoinnista ei koskaan tingitä.
Esimerkiksi näyttelypaikalla karja on Sarin mukaan ympärivuorokautisessa valvonnassa ja lypsy tapahtuu kannulypsykoneella paikan päällä.
– Kaikki otetaan huomioon ja huomioidaan. Vettä, rehua ja heinää on koko ajan saatavilla ja parsien siisteys pidetään ensiluokkaisena. Niin navetassa kuin näyttelyssäkin tyytyväinen lehmä on se paras lehmä.
Kommentoi Facebookissa