Kesäaikaan siirrytään ensi yönä – kellon viisareita käännetään eteenpäin aamuyöllä kello kolme

Kelloja siirretään tunti eteenpäin sunnuntaina 25. maaliskuuta aamuyöllä kello 3.00.

Kelloja siirretään tunti eteenpäin sunnuntaina 25. maaliskuuta aamuyöllä kello 3.00. (Kuva Fotolia)

Suomessa on noudatettu kesä- ja normaaliaikaa vuodesta 1981 lähtien.

KESÄAIKA Kesäaika alkaa tänä viikonloppuna lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. Kelloja siirretään tunti eteenpäin sunnuntaina 25. maaliskuuta aamuyöllä kello 3.00.

Normaaliaikaan palataan taas sunnuntaina 28. lokakuuta, jolloin kellon viisareita käännetään tunti taaksepäin klo 4.00. Suomessa on noudatettu kesä- ja normaaliaikaa vuodesta 1981 lähtien. Tätä ennen kesäaikaa oli kokeiltu vuonna 1942.

Suomi on tehnyt EU:ssa aloitteen kellojen siirtelyn lopettamisesta. Asian taustalla on kansalaisaloite, jossa vaadittiin kellojen kesäaikaan siirtämisen lopettamista. Suomen aloite etenee tällä hetkellä muiden EU-maiden näkemysten selvittämisellä.

Suomi on luonnostellut EU:n komissiota varten asiakirjan omista näkemyksistään kesäaika-asiassa. Asiakirjassa ilmoitetaan halusta luopua kesäaikajärjestelystä eli kahdesti vuodessa tapahtuvasta kellojen siirtelystä.

Luopuminen edellyttää komission aloitetta EU:n kesäaikadirektiivin kumoamiseksi tai muuttamiseksi. Yhtenäisyyden ja ennustettavuuden vuoksi myös mahdollinen kesäaikajärjestelyn lopettaminen tulisi tapahtua koko EU:ssa samanaikaisesti.

Kommentoi Facebookissa