Kesäkukat ovat suomalaisen kukkaviljelyn tärkein sesonki – ”Kukkien kotimaisuusaste on hyvin korkea”

Kukkia viljellään Suomessa liki 400 puutarhalla etelärannikolta Ivaloon asti, kuvassa Kokon puutarha Äänekoskella.

Kukkia viljellään Suomessa liki 400 puutarhalla etelärannikolta Ivaloon asti, kuvassa Kokon puutarha Äänekoskella. (Kuva Kauppapuutarhaliitto)

Kesäkukat kasvatetaan suomalaisilla puutarhoilla siemenestä tai pistokkaasta lähtien.

PUUTARHA Kesäkukkien myynti on alkanut. Kesäkukat ovat suomalaisen kukkaviljelyn tärkein sesonki, ja kukkia viljellään liki 400 puutarhalla etelärannikolta Ivaloon asti.

Sesongin tuotteet ovat kotimaista lähituotantoa viljelijältä kuluttajalle. Noin 90 prosenttia tuotteista myydään suoraan puutarhoilta. Kaikki kesäkukkien viljelijät ovat perheyrityksiä, useat jo toisessa tai kolmannessa sukupolvessa.

– Kesäkukat kasvatetaan suomalaisilla puutarhoilla siemenestä tai pistokkaasta lähtien, joten kukkien kotimaisuusaste on hyvin korkea, kertoo Kauppapuutarhaliiton toiminnanjohtaja Jyrki Jalkanen.

Suomessa viljellään kesäkukkia yli 40 miljoonaa kappaletta, joista amppelikukkien osuus on reilut kaksi miljoonaa. Kukkasesongin arvo on yli 70 miljoonaa euroa. Sesonki kestää säästä riippuen Etelä-Suomessa juhannukseen asti ja Lapissa heinäkuulle.

– Odotamme hyvää sesonkia. Toivottavasti tulee lämmin alkukesä, se on aikaisempina vuosina kiihdyttänyt myyntiä hyvin, Jalkanen jatkaa.

Kauppapuutarhaliiton tilaaman tutkimuksen mukaan yli puolet suomalaisista aikoo hankkia kevätkukkia saman verran tai enemmän kuin viime vuonna. Innokkaimpia kukkien ostajia ovat yli 50-vuotiaat naiset, jotka asuvat alle 50 000 hengen kaupungeissa tai maaseudulla.

Tiedot ostoaikomuksista perustuvat IRO­Research Oy:n Tuhat suomalaista -tutkimukseen, joka tehtiin 7.–14. huhtikuuta 2020. Tutkimuksen aikaan koronavirus vaikutti jo merkittävästi yhteiskunnan toimintaan.

Lue myös: Houkuttele perhoset pihallesi – purppuranpunainen, keltainen ja sininen sekä lila houkuttavat eniten

Kommentoi Facebookissa