Kesänopeudet tulevat voimaan viikonloppuun mennessä

Vaikean talven takia joillakin teillä on halkeamia ja muita vaurioita.

Vaikean talven takia joillakin teillä saattaa olla halkeamia ja muita vaurioita. (Kuva Fotolia)

Pahiten vaurioituneilla tieosuuksilla alennetut nopeusrajoitukset voidaan jättää voimaan.

LIIKENNE Kesänopeudet otetaan käyttöön koko maassa torstain ja perjantain 6.–7.4.2017 aikana. ELY-keskukset tarkistavat teiden kunnon ennen nopeusrajoitusten vaihtamista. Huonokuntoisimmilla tieosuuksilla alennetut nopeusrajoitukset voidaan jättää voimaan siihen asti, kunnes päällysteet on korjattu.

Talven ajaksi alennetut nopeusrajoitukset poistetaan viikonloppuun mennessä. Vaihtuvien nopeusrajoitusmerkkien teillä kesänopeuksia on voitu käyttää hyvissä ajo-olosuhteissa jo maaliskuun alusta alkaen.

Moottoriteillä nopeusrajoitus nostetaan takaisin 120 kilometriin tunnissa, mikäli tieosuudella ei ole pysyvästi alempaa rajoitusta. Pääteillä 80 kilometriin tunnissa lasketut nopeudet palautetaan 100 kilometriin tunnissa. Suurin sallittu nopeus näkyy nopeusrajoitusmerkissä.

Vaikean talven takia joillakin teillä on halkeamia ja muita vaurioita. Päällystetyt tiet ovat kärsineet talven lauhoista keleistä harvinaisen paljon, koska päällysteiden jäätymis-sulamissyklejä on ollut koko maassa noin 50 prosenttia keskimääräistä enemmän.

Näin keväällä on tärkeä huomioida, että ajokelit voivat vaihdella erittäin hyvästä aina äärimmäisen huonoon. Yöpakkasten jälkeen tie voi olla liukas, eikä lumi- ja räntäsateiltakaan aina vältytä. Viisaat kuskit tietävät, että turvallinen ajo voi edellyttää huomattavasti alempaa nopeutta kuin liikennemerkki sallii.

Kevätaurinko houkuttelee teille ja pientareille myös kävelijöitä, pyöräilijöitä ja mopoilijoita. Muut liikkujat kannattaa huomioida esimerkiksi jättämällä heille riittävästi tilaa kohdatessa ja ohittaessa. Lisäksi kuskien tulee välttää lian ja soran roiskuttamista.

Järkevä kuljettaja muistaa totta kai myös varautua matkaan huolella. Yksi hyvä keino varautumiseen on ajokelin ja liikennetilanteen tarkistaminen Liikenneviraston Liikennetilanne-palvelusta.

Kommentoi Facebookissa