Kesärannan kunnostustyöt ja sisustus valmistuivat – tällainen on pääministerin virka-asunnon historia

Valtio hankki Kesärannan venäläisten kenraalikuvernöörien kesäasunnoksi vuonna 1904.

Valtio hankki Kesärannan venäläisten kenraalikuvernöörien kesäasunnoksi vuonna 1904. (Kuva Valtioneuvoston kanslia)

Rakennukset sekä rantamuurit muodostavat rakennustaiteellisesti arvokkaan miljöökokonaisuuden.

KESÄRANTA Pääministerin virka-asunnossa Kesärannassa on toteutettu sisustukseen ja kunnossapitoon liittyvä elinkaaripäivitys, jossa yksityistilojen seiniä on maalattu ja kalustusta uusittu osittain. Hankitut kalusteet ovat pääasiassa kotimaista suunnittelua ja tuotantoa. Suunnittelutyö on tehty virkatyönä.

Kesäranta, alkuaan Bjälbo, valmistui vuonna 1873 Meilahteen kauas silloisen Helsingin kaupungin ulkopuolelle. Rakennuksesta tuli sen suunnittelijan arkkitehti Frans Ludvig Caloniuksen kesähuvila. Valtio hankki Kesärannan venäläisten kenraalikuvernöörien kesäasunnoksi vuonna 1904. Viime vuosina Kesäranta on tullut tunnetuksi pääministerien virka-asuntona.

Kesärannan kalusteet ja muu irtaimisto ovat valtion omaisuutta.
Kesärannan kalusteet ja muu irtaimisto ovat valtion omaisuutta. (Kuva Valtioneuvoston kanslia)

Alun perin Kesäranta oli kaksikerroksinen puurakennus, jonka pohjakaava oli neliömäinen. Huvilan siirryttyä vuonna 1887 Suomen Pankin kassanhoitajan Carl Robert Ignatiuksen omistukseen rakennusmestari Elia Heikel suunnitteli rakennukseen muun muassa 20 metrin korkuisen näkötornin ja merenpuoleisen kuistin.

Kenraalikuvernööreistä ainakin Ivan Obolenski, Nikolai Gerard, Vladimir von Boeckmann ja Franz Seyn olivat sen asukkaina. Kansalaissodan jälkeen talossa asuivat saksalaisjoukkojen komentaja Rüdiger von der Goltz ja kenraali Carl Gustaf Emil Mannerheim.

Kiinteistöä on uudistettu vastaamaan edustamisen, asumisen, kokousten ja tiedotustilaisuuksien vaatimuksia.
Kiinteistöä on uudistettu vastaamaan edustamisen, asumisen, kokousten ja tiedotustilaisuuksien vaatimuksia. (Kuva Valtioneuvoston kanslia)

Kesärannan kiinteistöä on saneerattu 1950-, 1980- ja 2000-luvulla. Alueella on sekä kaava- että asetussuojelu. Rakennukset ja rakennelmat sekä rantamuurit ja piha-alue muodostavat historiallisesti ja rakennustaiteellisesti arvokkaan miljöökokonaisuuden. Kesärannan pihapiiriin kuuluvat myös 1950-luvulla rakennettu rantasauna sekä talousrakennus, vahtitupa, huvimaja, laituri ja tenniskenttä.

Laajempaa kunnossapitoa ja sisustuksen uusimista tehdään noin kahdenkymmenen vuoden välein. Kesärantaan on suoritettu laaja saneeraus viimeksi vuosina 2003–2004. Toteutetun saneerauksen kustannukset olivat 2,4 miljoonaa euroa.

Yksityistilojen kuten vierashuoneen seiniä on maalattu ja kalustusta uusittu osittain.
Yksityistilojen kuten vierashuoneen seiniä on maalattu ja kalustusta uusittu osittain. (Kuva Valtioneuvoston kanslia)

Vuosien 2003–2004 korjaushankkeessa Kesärannan sisätiloja kunnostettiin ja kiinteistö uudistettiin vastaamaan edustamisen, asumisen, kokousten ja tiedotustilaisuuksien vaatimuksia. Yläkerran entiset vierasmajoitustilat muutettiin yksityisasumiseen sopiviksi. Samalla korjattiin ahkerasta käytöstä ja merellisestä sijainnista johtuneita kulumisvaurioita.

Vuosina 2020–2021 Kesärannan yksityistilojen irtaimistohankintojen kokonaiskustannukset ovat olleet noin 50 000 euroa, josta taidehankintojen osuus on noin 10 000 euroa. Pintaremontin kustannukset ovat noin 6 000 euroa.

Kesärannan pihapiiriin kuuluvat myös 1950-luvulla rakennettu rantasauna sekä talousrakennus, vahtitupa, huvimaja, laituri ja tenniskenttä.
Kesärannan pihapiiriin kuuluvat myös 1950-luvulla rakennettu rantasauna sekä talousrakennus, vahtitupa, huvimaja, laituri ja tenniskenttä. (Kuva Valtioneuvoston kanslia)

Ministeripalkkiolain mukaan pääministerillä on asunto valtion talossa, jonka kunnossapito, lämmitys ja valaistus sekä sisustus kustannetaan valtion varoista. Kesärannan kalusteet ja muu irtaimisto ovat valtion omaisuutta. Muun muassa pääministeri Sanna Marinin häitä vietettiin vuonna 2020 Kesärannassa.

Lähde Valtioneuvoston kanslia

Lue myös: Presidenttipari saapui Naantalin Kultarantaan – kesäaikana yleisö voi tutustua puistoon ja veistosnäyttelyyn

Kommentoi Facebookissa