Keskeltä kylää löytyy kaikille avoin syötävä puutarha – ”Tänne vaan, muuten linnut syövät marjat puolestamme!”

Lukkarinpuistosta löytyy mansikoita, mustikoita ja vaikka mitä aarteita.

Lukkarinpuistosta löytyy mansikoita, mustikoita ja vaikka mitä aarteita. (Kuva Lapinjärvi)

Syötävästä puistosta etsivä voi löytää niin ahomansikoita kuin pensasmustikoitakin.

PUUTARHA Lapinjärven Kirkonkylällä, Lukkarinpuistossa, kasvaa ahomansikoita, marja-aroniaa, marjatuomipihlajaa, erilaisia viinimarjapensaita, pensasmustikkaa, marjasinikuusamaa, tyrniä, raparperia, oreganoa ja meiramia – ja ne ovat kaikkien käytettävissä.

Ne ovat osa syötävää puutarhaa, joka on suunniteltu puistoon kaikkien puiston käyttäjien iloksi ja hyödyksi. Lapinjärven Lukkarinpuisto on kaikille avoin eri-ikäisten hyvinvointipuisto. Puistosta löytyy erilaisia leikkivälineitä, mutta myös juhla-aukio esiintymislavan kera, kosteikkoa, pensaslabyrintti, tilaa puistojumpata, picnic-paikka – ja syötävä puutarhapuisto.

Lukkarinpuisto uudistui vuonna 2017 ja sen suunnittelussa olivat aktiivisesti mukana kuntalaiset. Kuntalaisten toiveita kuultiin ja otettiin huomioon suunnittelussa ja toteutuksessa. Puiston suunnittelussa haluttiin ottaa eri ikäryhmät ja kävijäryhmät monipuolisesti huomioon.

Elokuussa Lukkarinpuistossa vietetään toista kertaa Lapinjärven Puistofestarit ja puistossa tapahtuu festivaalitapahtuman lisäksi läpi vuoden. Lukkarinpuistossa on myös mobiilipelaajille PokemonGo ja Harry Potter Wizard Unite -pisteet, jotka keräävät kävijöitä pysähtymään.

"Voiko näitä syödä?", pohtii moni nähdessään marjasinikuusaman. Vastaus on, että kyllä voi.
”Voiko näitä syödä?”, pohtii moni nähdessään marjasinikuusaman. Vastaus on, että kyllä voi. (Kuva Lapinjärvi)

Syötävä puutarha on istutettu Lukkarinpuiston puutarhareunaan. Tällä hetkellä marjasinikuusamat ovat kypsiä, raparperia on paljon ja marjatuomipihlajat alkavat kypsyä.

Vielä hetken saa odottaa tyrnien, marja-aronioiden sekä luumukirsikkojen kypsymistäkin, mutta tänä kesänä myös niitä pääsee poimimaan. Yrttien joukossa meiramia, iisoppia ja oreganoa on paljon ja niiden tuoksun tuntee nenässään kauas. Lukkarinpuiston syötävän puutarhan lisäksi puistosta löytyy myös kasveja, joita ei saa syödä. Ne on aseteltu puistossa erikseen.

– Marjoihin ja syötäviin kasveihin kannattaa pienten lasten kanssa käydä tutustumassa yhdessä, ehdottaa Pia Saljas, kunnan puutarhuri.

Kasvien tunnistamiseen saa myös aina pyytää apua.

– Tänne vaan keräämään, muuten linnut syövät ne meidän puolestamme! kehottaakin puutarhuri Saljas.

  • Avoimet Puutarhat -teemapäivä järjestetään 7.7.2019, lisätietoa voit lukea tästä

Lue myös: Houkuttele perhoset pihallesi – purppuranpunainen, keltainen ja sininen sekä lila houkuttavat eniten

Kommentoi Facebookissa