Kettujahti vai sudenmetsästys – koiriaan ulkoiluttaneet naiset ilmoittivat poliisille epäilyttävistä metsästäjistä

Laboratoriotutkimusten perustella tutkittu veri oli jäniksen verta ja karvanäytteet olivat koiraeläimen, mutta tuloksissa ei pystytty yksilöimään, oliko kyseessä susi.

Laboratoriotutkimusten perustella tutkittu veri oli jäniksen verta ja karvanäytteet olivat koiraeläimen, mutta tuloksissa ei pystytty yksilöimään oliko kyseessä susi. (Kuvituskuva Fotolia)

Kaikki epäillyt ovat kiistäneet ampuneensa sutta metsästyksen yhteydessä Joensuussa.

METSÄSTYSRIKOS Uudenvuoden aattopäivänä 2017 koiriaan ulkoiluttamassa olevat naiset näkivät Joensuun Kiihtelysvaaran Uskalissa eläimen juoksevan melko läheltä sähkölinjan yli. Naisten mukaan eläin oli varmuudella susi, joka oli käyttäytynyt siten kuin se olisi ollut pakenemassa jotakin.

Vähän ajan kuluttua tästä susihavainnosta naiset olivat havainneet lähellä pysäköityjä autoja, joiden ympärillä oli ollut metsästäjiä. Metsästäjät olivat kertoneet naisille olevansa kettujahdissa.

Tapauksesta ilmoitettiin poliisille vasta muutaman päivän päästä, mutta koska kyseisenä aikana ei ollut satanut lunta, pystyttiin tapahtumapaikalla suorittamaan tutkintaa. Erävalvontaan erikoistunut poliisipartio seurasi maastossa jälkiä, jotka naiset kertoivat suden tekemiksi.

Eläimen jäljet tulivat maastosta lopulta moottorikelkkauralle. Muutaman kymmenen metrin päästä löytyi paikka, jossa oli runsaasti verta ja karvoja. Tässä vaiheessa käynnistettiin esitutkinta törkeästä metsästysrikoksesta, sillä oli syytä epäillä, että alueella oli ammuttu sutta.

Laboratoriotutkimusten perustella tutkittu veri oli jäniksen verta ja karvanäytteet olivat koiraeläimen, mutta tuloksissa ei pystytty yksilöimään, oliko tämä koiraeläin juuri susi. Tutkintanimike muutettiin metsästysrikokseksi, koska ei ollut näyttöä siitä, oliko sutta vahingoitettu.

Itä-Suomen poliisi toteutti esitutkinnan aikana erittäin runsaasti tutkintatoimenpiteitä, muun muassa teknistä tutkintaa, kotietsintöjä ja kiinniottoja. Lisäksi poliisi takavarikoi runsaasti metsästäjien käytössä olleita koiratutkia ja niihin liittyviä GPS-paikantimia sekä matkapuhelimia.

Esitutkinnan päättyessä poliisi epäilee yhdeksää miestä metsästysrikoksesta. Epäillyt ovat kotoisin Joensuusta, Tohmajärveltä ja Kiteeltä. Viisi heistä on ollut esitutkinnan aikana pidätettynä ja yksi tutkintavankeudessa. Miehet ovat kertoneet esitutkinnassa vaihtelevasti uudenvuoden aaton tapahtumista.

Osa on myöntänyt olleensa metsästämässä sutta ja sen, että kaikki metsästykseen osallistuneet miehet olivat jahdin tarkoituksesta tietoisia. Osa epäillyistä on vastaavasti kiistänyt olleensa metsästämässä sutta kyseisenä päivänä ja että tarkoituksena oli ollut metsästää kettua. Metsästys oli käynnistynyt sen jälkeen, kun osa epäillyistä oli havainnut maastossa jälkiä.

Kaikki epäillyt ovat kiistäneet ampuneensa sutta metsästyksen yhteydessä. Metsästyksessä käytettiin useita koiria. Osa epäillyistä kuuluu metsästysseuraan, jonka alueella metsästys tapahtui.

Kotietsintöjen yhteydessä poliisi löysi myös puutteita aseiden säilytykseen liittyen ja neljää miestä epäillään ampuma-aserikkomuksesta edellä mainitun metsästysrikoksen lisäksi. Kohtuullisen laaja esitutkintamateriaali on nyt lähetetty syyteharkintaan Itä-Suomen syyttäjävirastoon.

Kommentoi Facebookissa