Keväällä koettiin hellettä ja reippaita sateita – toukokuussa mitattiin yhteensä viisi hellepäivää

Etenkin maan eteläosassa mitattiin useita uusia asemakohtaisia sademääräennätyksiä.

Etenkin maan eteläosassa mitattiin useita uusia asemakohtaisia sademääräennätyksiä. (Kuvituskuva Fotolia)

Näin sateista toukokuussa on keskimäärin kerran kymmenessä vuodessa tai harvemmin.

SÄÄTILA Kevääseen osui niin kylmiä kuin lämpimiäkin jaksoja, jotka tasoittivat maalis-toukokuun keskilämpötilan lähelle pitkän ajan keskiarvoja. Kevät oli hyvin sateinen.

Toukokuun keskilämpötila vaihteli etelän noin +10 asteesta Pohjois-Lapin noin +2 asteeseen. Kuukauden keskilämpötila oli suuressa osassa maata lähellä pitkän ajan keskiarvoja. Idässä oli paikoin hieman tavanomaista lämpimämpää, kun taas Lapissa hieman tavanomaista kylmempää.

Toukokuun ylin lämpötila, 30,8 astetta, mitattiin kuukauden 19. päivä Ilomantsin Pötsönvaarassa. Lukema on hyvin lähellä toukokuun lämpötilaennätystä, 31,0 astetta, joka on mitattu 30.5. ja 31.5. vuonna 1995 Lapinjärven Ingermaninkylässä. Uusia toukokuun asemakohtaisia lämpötilaennätyksiä mitattiin kuun 19. päivä lisäksi Pohjois-Karjalassa Lieksassa 30,2 astetta ja Tohmajärvellä 29,6 astetta.

Toukokuussa mitattiin yhteensä viisi hellepäivää. Maan itäosassa sekä maan keskivaiheilla hellepäiviä oli kahdesta kolmeen, mikä on harvinaisen paljon. Vieremän Kaarakkalassa hellettä mitattiin neljänä päivänä, mikä on ajankohtaan nähden poikkeuksellisen paljon. Keskimäärin toukokuussa on yksi hellepäivä.

Juttuvinkki: Aiheuttaako ilmaston lämpeneminen jo joka kolmannen lämpökuoleman? – Pääkaupunkiseudulla luku jopa 42 prosenttia

Kuukauden alin lämpötila, -15,1 astetta, mitattiin kahdella eri havaintoasemalla, kuun 2. päivä Enontekiön Näkkälässä ja kuun 6. päivä Kilpisjärven kyläkeskuksessa.

Toukokuun sademäärät vaihtelivat vajaan 20 ja reilun 120 millimetrin välillä. Suuressa osassa maata kuukausi oli harvinaisen tai poikkeuksellisen sateinen, eli näin sateista toukokuussa on keskimäärin kerran kymmenessä vuodessa tai harvemmin. Etenkin maan eteläosassa mitattiin useita uusia asemakohtaisia sademääräennätyksiä. Kuukauden suurin sademäärä, 122,8 millimetriä, mitattiin Nokian Tottijärvellä. Vähiten kuukauden aikana satoi Enontekiön Kilpisjärven kyläkeskuksessa, 16 millimetriä.

Kevään, eli maalis-toukokuun, keskilämpötila vaihteli maan lounaisosan noin viidestä plusasteesta Pohjois-Lapin reiluun kahteen pakkasasteeseen. Keskilämpötila oli koko maassa lähellä tavanomaista tai hieman tavanomaista korkeampi. Kevääseen osui niin kylmiä kuin lämpimiäkin jaksoja, jotka tasoittivat keskilämpötilan lähelle pitkäaikaisia keskiarvoja.

Kevään aikana satoi eniten Hämeenlinnan Pirttikoskella, 202,2 millimetriä. Vähiten satoi Utsjoen Kevolla, 56,6 millimetriä. Suuressa osassa maata kevään sademäärät olivat harvinaisen, paikoin jopa poikkeuksellisen suuria, eli näin sateista keväällä on keskimäärin kerran 30 vuodessa tai harvemmin.

Lue myös: Sääprofeetta povaa epävakaata säätä keväästä ensi kesään – ”Kesä on siirtynyt syksyyn ja alkaa elokuussa”

Kommentoi Facebookissa