Kevään etenemisvauhti on hyytynyt – mutta ei kokonaan pysähtynyt

Viileällä kevätsäällä hyvä luontovinkki on kutevien sammakoiden seuraaminen.

Viileällä kevätsäällä hyvä luontovinkki on kutevien sammakoiden seuraaminen. (Kuva Fotolia)

Kevät etenee hitaasti mutta varmasti, selviää Luonto-Liiton Kevätseurannasta.

LUONTO Vaikka termisen kevään eteneminen on ollut pysähdyksissä, muuttolintuja saapuu Suomeen viileitä kelejä uhmaten. Muuton tahti vain on keskimääräistä verkkaisempaa.

Lähes koko maassa pesiviä naurulokkeja on havaittu runsaasti varsinkin Etelä- ja Keski-Suomessa. Myös punakylkirastaat ja tuulihaukat ovat saapuneet eteläiseen Suomeen. Hyönteissyöjälinnut pääosin odottelevat vielä hyönteisten laajempaa lentoonlähtöä ja leppoisampia ilmavirtauksia ennen viimeiselle muuttotaipaleelleen suuntaamista.

Sammakoiden kutupuuhat ovat kylmästä huolimatta vauhdissa, ja sammakonkudusta on tullut havaintoja eri puolilta maata.

– Pohjoinen luonto on sopeutunut hyvin viileään säähän. Kasvit ja meillä talvehtineet hyönteiset ja muut eläimet odottavat lämpöä ja kiihdyttävät pesäpuuhiaan vasta, kun säät muuttuvat suotuisammaksi, Luonto-Liiton metsävastaava Lauri Kajander kertoo.

Vapunpäiväksi on luvassa lämpimämpää säätä ja silloin on hyvät mahdollisuudet tehdä ensihavaintoja kevään varmasta merkistä: ihmisistä piknikillä. Näitä Kevätseurannan teemalajeihin kuuluvia seurueita voi havaita etenkin kaupunkien puistoissa ja kallioilla. Karaistuneimmat tapaukset viettävät piknikkiä vaikka räntäsateessa.

– Jos vappuviikonloppuna haluaa retkeillä, paras vinkki taitaakin olla kutevien sammakoiden seuraaminen. Samalla pitää muistaa, että sammakkoeläimet ovat rauhoitettuja ja rauhoitus koskee myös kutua ja sammakonpoikasia, eikä kutua saa kerätä.

Kevätlajien runsastumista seurataan kahden viikon välein. Seuraava Kevätseuranta-viikonloppu on ensi viikolla 6.–7.5. Omia ensihavaintoja voi ilmoittaa Kevätseurannan verkkosivuilta löytyvällä lomakkeella koska tahansa: www.kevatseuranta.fi. Havainnoista voi jakaa kuvia sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #kevätseuranta.

Kommentoi Facebookissa