Vappupiknik on klassikko – satoi tai paistoi!

Piknikille on lähdettävä vappuna, silloin kirjavat kankaat peittävät vehreät kunnaat.

Piknik toimii säällä kuin säällä vappuna, silloin kirjavat kankaat peittävät vehreät kunnaat. (Kuva Fotolia)

Kotigokin eväskoriin kuuluu vappuna ilman muuta ainakin yksi kunnon dippikastike.

RUOKA Vappuna on melkein aina kylmää, mutta silti on piknikille lähdettävä. Ainakin Helsingissä, missä kansalaiset peittävät Ullanlinnan vehreät kunnaat kirjavin kankain.

Vappupiknikin eväskoriin kuuluu ilman muuta ainakin yksi kunnon dippikastike. Paljastan kolmen oman kestosuosikkini helpot teko-ohjeet.

Muuten, sillikselle olen aina tehnyt versioni á la Russesta. Se on vain niin hyvää. Ei ole venäläisen sillin voittanutta. Sen ohje myös ohessa.

Kastikkeet odottavat muuta apetta. Viinin voi toki juoda heti.
Kastikkeet odottavat muuta apetta. Viinin voi toki juoda heti. (Kuva Timo Ernamo)

Nopea ja helppo Rouille Kotigokin tapaan

Monet ovat ne kerrat, kun on majoneesi ihmiskäsissä juoksettunut. Siksi en neuvo vapunpäivän aamuna ketään vatkaamaan majoneesia. Sen sijaan oikaistaan ja saadaan kuitenkin erittäin hyvä ja monikäyttöinen lopputuote.

Tarpeet

tehosekoitin tai sauvasekoitin

200 gramman purkki Hellmann’sin majoneesia

noin ruokalusikallinen sitruunamehua

punainen chili

iso valkosipulinkynsi tai kaksi pientä

teelusikallinen tomaattipyreetä

1–2 siivua paahtoleipää

teelusikallinen juoksevaa hunajaa

Toimintaa

Poista kuoret paahtoleivistä ja kastele ne kylmässä vedessä. Purista ylimääräinen vesi pois ja murjo leipä kulhoon.

Putsaa valkosipuli ja chili (kannat ja siemenet pois), pilko ja lisää kulhoon.

Lisää vielä muutkin ainekset ja sitten surauttele tasaiseksi.

Anna tekeytyä jääkaapissa vähintään puoli tuntia, mieluummin koko tunnin.

Leivän määrä ratkaisee rakenteen. Parilla siivulla tulee sellaista, joka pysyy esimerkiksi leivän päällä.

Muhju on mainiota myös vaikka ylikypsän sianlihan kanssa. Eli jos täyttelette nyhdöllä sämpylöitä, niin toimii!

Jos nuo leivät kastaa öljyyn ja paistaa ja laittaa päälle rouilleä, niin...
Jos nuo leivät kastaa öljyyn ja paistaa ja laittaa päälle rouilleä, niin… (Kuva Timo Ernamo)

Ja kuten varmaan huomasit, tämä ei ole majoneesi, vaan leivällä saostettu majoneesi. Leivällä saostamista jatketaan, mutta pari seuraavaan mojovaan soosiin se kuuluu kuvioon. Kanariansaarilta nämä ovat tuttuja, rojoa on tarjolla aina, mutta verdeä hieman harvemmin. Näitä sooseja on useita erilaisia, mutten ole koskaan keksinyt käyttöä muille kuin näille kahdelle.

Perussettiin kuuluvat vielä vahvassa suolaliemessä keitetyt lapin puikulaperunat, jotka kotimaisista perunoistamme muistuttavat eniten kanarialaisia perunoita. Eli keitä puikulat kuorineen kypsiksi ja syö ne kuorineen mojoon kastaen. Mojoon voi kastaa vaikka mitä, mutta kasvikset toimivat parhaimmin.

Mojo picón eli Mojo rojo eli Punainen Mojo

Mojon makuun voi vaikuttaa etikan valinnalla ja chilin sekä valkosipulin määrällä. Sen omaperäinen makuvivahde tulee juustokuminan siemenistä, joita saa ainakin paremmin varustetuista ruokakaupoista.

Tarpeet

tehosekoitin tai sauvasekoitin

1 solo valkosipuli tai 2 isoa kynttä

2–4 punaista tuoretta chiliä (2 on suositus)

1 teelusikallinen punaista paprikajauhetta (tulista, espanjalaista savustettua)

2 teelusikallista juustokuminan siemeniä

2 rapeaksi paahdettua paahtoleipäviipaletta

3/4 desilitraa viinietikkaa (Esim. Lidlistä saatavaa valkoinen balsamiviinietikka on hyvä mojoon)

2 desilitraa ruokaöljyä (mielellään oliivi)

(suolaa)

Toimintaa

Valkosipuli kuoritaan ja pilkotaan. Chilit voi katkaista 2–3 osaan ja halkaista. Poista siemenet ja siemenkannat lusikanvarrella vetäisten. Näin säästyt harmeilta. Pilko pieniksi. Murenna paahdetut leivät tehosekoittimeen tai astiaan, jos käytät sauvasekoitinta. Lisää kaikki ainekset ja surauttele tasaiseksi.

Vinkki: voit käyttää tähän mojoon myös punaista paprikaa, vaikka kokonaisen.

Nykyään tätä ainesta saa milte joka marketista. Hot on parempi mojon tekoon.
Nykyään tätä ainesta saa milte joka marketista. Hot on parempi mojon tekoon. (Kuva Timo Ernamo)

Mojo de cilantro eli Mojo verde eli Vihreä Mojo

Toimi muuten, kuten Mojo picónia tehdessä, mutta:

Korvaa punaiset chilit vihreillä, käytä 1–2 chiliä.

Käytä kastikkeeseen yksi vihreä paprika.

Jätä paprikajauhe pois ja sen sijaan käytä tuoretta korianteria. Koko puska siihen tuppaa menemään.

Venäläinen silli Kotigokin tapaan

Klassikko kannattaa opetella. Se on klassikko siksi, että se on mainio sapuska.

Tarpeet

2 isoa matjes-sillifileetä

2 etikkapunajuurta

1 suola- tai maustekurkkua

2 rkl pieniä kapriksia

1 punasipuli

1 tilliruukku

1 tlk (2 dl) kermaviiliä tai ranskankermaa

2 kovaksi keitettyä kananmunaa

Toimintaa

Keitä kananmunat (8 minuuttia).

Pilko sillit, punajuuret, kurkku ja sipuli mielellään pyöreään vuokaan. Sekoita.

Lisää kaprikset. Sekoita.

Silppua tilli, lisää joukkoon ja sekoita.

Lisää kermaviili tai ranskankerma joukkoon ja sekoita.

Tasoita koko sotku kauniin tasaiseksi.

Riko munat, erota keltuaiset ja valkuaiset toisistaan ja murskaa haarukalla ne eri astioissa.

Lisää munat silliruoan päälle vaikka niin, että ensin teet keltuaiskeon keskelle ja reunustat sen sitten valkuaisella.

Laita koko setti jääkaappiin vetäytymään, mieluummin ainakin puoleksi tunniksi.

Loistavaa esim. ruisleivän (ja hapankorpun) kera.

Mojot ovat nättejä ja näyttäviä ja maistuvat lievässä takatuupparissakin.
Mojot ovat nättejä ja näyttäviä ja maistuvat lievässä takatuupparissakin. (Kuva Timo Ernamo)

Vapun viinivinkkejä

Valkoinen

Steinschaden, Grüner Veltliner. Itävalta.

Rapsakka ja hedelmäinen alle kympin laatuvalkkari (9,96/plo). Sopii moneen, kestää hyvin vaaleaa lihaa ja kaikenlaista kalaa. Toimii myös seurusteluviininä.

Punainen x 2

Nero Copertino Riserva Italiasta. Sopii vappuun ja hinnan ja laadun suhde on hyvä (8,99/plo). Viinissä on jäännössokerin tuomaa makeutta ja täyteläisenä se on noutopöytään varsin sopiva ja mainio lipittely & seurusteluviini. Helppo muistaa: Älä osta Tolloa, ota Nero.

Myös saksalainen Münzberg Spätburgunder (saksaksi Pinot Noir) on mainio, vähän kevyempi ja marjaisampi punaviini. Hintaa on vain 11,93/plo, ja se on aika vähän tästä viinistä.

Kuohuva (x 2)

Vouvray ”Tete de Cuvee Brut”, Chenin Blanc, Ranska.

Pikkuklassikko Loiren laaksosta. Tämä on vappukorin ykkösvalinta. Toimii hyvin mihin tahansa. Tasokas viini. 15,89 euroa kuluu, mutta on se sen arvoista.

Aina kelpo vaihtoehto budjettikuohuvaksi on klassinen Henkell Trocken (9,99/plo), joka tuskin tarvitsee sen kummempaa esittelyä eli pipo päähän (jos löytyy) ja Kippis!

Kotigokki Timo Ernamo, itse teossa.
Kotigokki Timo Ernamo, itse teossa.

Kuka on Kotigokki?

Kirjoittaja Timo Ernamo on 59-vuotias vaari, joka on työskennellyt kirjankustantamoissa miltei 30 vuotta. Se on lähes yhtä kauan kuin hän on kirjoittanut ruoasta.

Entisen aktiiviliikkujan voi nähdä metsässä sienikorin kanssa tai vesistöjen äärellä virvelin ja jopa onkivehkeiden kanssa heilumassa, niin rannalla kuin veneessäkin.

Hän on syntyperäinen raumalainen, joka lähti Helsinkiin opiskelemaan 1977 ja jäi sille tielle. Nykyisin hän on Johnny Knigan toimituspäällikkö. Kniga on WSOY:n itsenäinen kustannusyksikkö.

Kommentoi Facebookissa