Kevytautot tyrmättiin Euroopan komissiossa – ”EU estää jäsenvaltioita säätämästä pöhköjä lakeja”

Euroopan komissio nosti esiin jo lakien valmisteluvaiheessa sen ongelmat.

Euroopan komissio nosti esiin jo lakien valmisteluvaiheessa samat ongelmat. (Kuva Fotolia)

Euroopan komission kanta ei tullut yllätyksenä Suomelle, siitä huolimatta lait vietiin läpi.

KEVYTAUTOT Euroopan komission kirje ulkoministeri Pekka Haavistolle liittyen niin kutsuttuja kevytautoja koskevaan lainsäädäntöön on lipsahtanut julkisuuteen. Kirje on ilmeisen vahingossa julkaistu valtioneuvoston sivuilla, vaikka sitä ei ollut tarkoitettu yleisesti julkaistavaksi.

Kirjeessään Euroopan komissio nostaa esiin ehdotetun ajoneuvoluokan aiheuttamia liikenneturvallisuusriskejä, päästöongelmia ja direktiivien vastaisuuksia. Muun muassa Teknisen Kaupan Liitto, Pyöräliitto ry ja MP-kauppiaat ry olivat tehneet EU-komissiolle kantelun, jonka mukaan kevytautolainsäädäntö on ristiriidassa EU:n ajokorttidirektiivin kanssa.

– Suurin ongelma tässä on turvallisuus. Tarkoituksena oli antaa riskiryhmälle ajo-oikeus henkilöautoon ilman ajo-opetustunteja, sanoo Pyöräliiton hallituksen varapuheenjohtaja Marjut Ollitervo.

– Toteutuessaan laki olisi heikentänyt jalan ja pyörällä liikkuvien ihmisten turvallisuutta.

Euroopan komissio näkee asian samoin. Kirjeessä todetaan, että kevytautoista “saattaa seurata vakavia turvallisuusongelmia haavoittuvassa asemassa oleville tienkäyttäjille” ja nostetaan esiin autojen suuri massa, kokemattomat kuljettajat, suuri matkustajamäärä ja nopeudenrajoittimen kiertämisen mahdollisuudet.

Euroopan komission kanta ei tullut yllätyksenä Suomelle, sillä komissio nosti esiin jo lakien valmisteluvaiheessa kyseiset ongelmat. Siitä huolimatta lait vietiin läpi edellisen hallituksen toimesta.

– Onneksi meillä on EU, joka estää jäsenvaltioita säätämästä pöhköjä lakeja, Ollitervo kiittelee.

Lakien on tarkoitus astua voimaan marraskuussa. Nyt Pyöräliitto kehottaa Antti Rinteen hallitusta käynnistämään toimenpiteet kevytautoihin liittyvien lakien peruuttamiseksi.

Lue myös: Kevytautoista syntyi kunnon kiista – ”Suomea on jo huomautettu virheellisestä lainsäädännöstä”

Kommentoi Facebookissa