Kiinalainen F1-kuski selvisi kauhukolaristaan vammoitta – valtavaa edistystä turvatoimissa

Alfa Romeon Zhou Guanyu selvisi Silverstonen onnettomuudesta säikähdyksellä. (Kuva AOP)

Ilman Halo-turvakaarta Guanyu Zhou olisi saanut Silverstonen kauhukolarissaan mahdollisesti surmansa.

FORMULA 1 Silverstonen F1-osakilpailun startissa nähtiin kammottava onnettomuus kiinalaisajaja Guanyu Zhoun Alfa Romeon ajauduttua ensin ylösalaisin ja sinkoudutta sen jälkeen aidan kautta radan ulkopuolelle. Moni pelkäsi pahinta, mutta Zhou selvisi onnettomuudestaan vammoitta.

Kisan jälkeen Zhou lähetti sosiaalisten medioiden kautta viestin, jossa kertoi olevansa ok.

– Halo pelasti minut tänään, hän ilmoitti.

Halo-turvakaari otettiin Formula ykkösissä käyttöön 2018. Kuskit kritisoivat sitä ensin rajusti. Sen sanottiin vaikeuttavan ajamista ja aiheuttavan jopa turvallisuusriskin.

Zhoun onnettomuus kuitenkin osoitti Halon tulleen Formula ykkösiin todellakin tarpeeseen. Viiden kauden aikana Halo on pelastanut kuljettajia vakavilta loukkaantumisilta. Voi perustellusti väittää, että Zhou pelastui Halon ansiosta kuolemalta.

Formula ykkösten turvallisuus on Imolan 1994 mustan viikonlopun jälkeen kehittynyt rajusti. Imolassa kolminkertainen maailmanmestari Ayrton Senna sai surmansa, minkä jälkeen Kansainvälinen Autoliitto FIA tajusi, että turvatoimiin tulisi panostaa entistä enemmän. Autourheilussa kiehtoo vaarallisuus, mutta kuolonkolareita ei haluta nähdä.

Vielä 1970-luvulla F1-kisoissa nähtiin ainakin yksi kuolonkolari vuodessa, mutta Sennan kuoleman jälkeen vain yksi ajaja on kuollut kilpailussa saamiinsa vammoihin. Jules Bianchi törmäsi Suzukassa 2014 toista autoa siirtämässä olleeseen pyöräkuormaajaan ja menehtyi kesällä 2015 oltuaan yhdeksän kuukautta koomassa.

Halon ohella turvallisuutta on parantanut erityisesti Hans-niskatuki. Se on viimeisen 20 vuoden aikana todennäköisesti pelastanut useamman kuljettajan hengen.

Edellinen kauhukolari ennen Zhoun onnettomuutta F1:ssä nähtiin marraskuussa 2020, kun Romain Grosjean ajautui Bahrainin kisassa seinään ja hänen autonsa syttyi palamaan. Grosjean ehti hypätä liekkimeren keskeltä pois ja selvisi suhteellisen lievillä palovammoilla.

Grosjeanin ja Zhoun kolareissa oli tuuriakin, ettei ihmishenkiä menetetty. Mutta ne osoittavat kiitettävällä tavalla, miten turvatoimissa on moottoriurheilun parissa edistytty.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Carlos Sainz juhli Silverstonessa – Valtteri Bottaksen tallikaveri rajussa kolarissa

Kommentoi Facebookissa