Kiinan ökymäkikeskuksessa tehdään surullista suomalaishistoriaa

Zhangjiakoun olympiamäkien rakennuskustannuksissa ei pihistelty. (Kuva AOP)

Antti Aalto on Suomen ainoa edustaja miesten normaalimäen kilpailussa. Niko Kytösaho on koronatartunnan takia yhä Suomessa.

MÄKIHYPPY Kiina ei ole säästellyt rahaa Pekingin talviolympiakisojen puitteissa. Mäkihyppy on Kiinassa aivan tuntematon laji, mutta Zhangjiakoussa sijaitseva upouusi mäkihyppykeskus lienee maailman hienoimpia, ellei hienoin.

Kestävä kehityskin puhuttaa talviolympialaisissa. Suomen joukkueen päävalmentaja Janne Väätäinen naurahti, että puitteet ovat liiankin hienot.

– Ensimmäinen yleiskuva on, että aika vaikuttava laitos. Täytyy sanoa. Hieno keskus. En tiedä, onko tarpeellista vetää noin överiksi noita juttuja, hän totesi.

Mitä itse hyppäämiseen tulee, noudattaa mäki Väätäisen mukaan moderneja standardeja.

– Profiili on aika hyvä. Noudattaa nykymäkiä. Yhtä kaarretta ja semmoinen pitkä. Ei ilmeisesti hirveän kovaa painetta kaarteelta.
Kilpailupaikka on uusi kaikille muille paitsi kiinalaisille. Lajin suurmaat menettävät kilpailuetunsa, joka niillä on maailmancupissa valtavien resurssiensa avulla.

– Onko hyvä tilanne, vai mikä se on. Kaikki lähtee nollilta ja siinä mielessä tasapuolinen tilanne. Keski-Euroopassa tiedetään asioita minuuttien tarkkuudella. Nyt ei kenelläkään ole etua, Väätäinen sanoi.

Antti Aalto on Suomen ainoa edustaja normaalimäen kisassa, kun Niko Kytösaho ei koronatartunnan takia ole päässyt matkustamaan Kiinaan. Joukkuemäessä Suomella ei ole edustusta lainkaan. Moista tapahtuu ensi kertaa olympialaisten historiassa.

– Todellakin kyseenalaista historiaa. Tilanne on tää. Me voidaan sitä harmitella tässä. Valittaa ja kitistä. Mutta se ei auta meitä pätkääkään. Keskitytään siihen, mitä meillä on. Pyritään, ettei näin tässä pääsisi enää käymään. Ei ole sen syvällisempää vastausta, Väätäinen totesi Zhangjiakoun surullisesta suomalaisesta mäkihyppyhistoriasta

Aalto hyppäsi harjoituksissa lupaavasti ja taistelee varmasti paikasta toiselle kierrokselle. Se olisi häneltä jo hieno tulos.

– Olen mielestäni kyllä sopeutunut. Pari ekaa päivää otettiin rauhallisesti ja pääsin sopeutumaan korkeaan ilmanalaan, vaikka minuun se ei vaikuta niin paljon kuin vaikkapa hiihtäjillä. Mäestä kyllä tykkäsin. Puitteet ovat viimeisen päälle. Tykkäsin kyllä hypätä siitä, Aalto totesi.

Koronakuplan valvonta Kiinassa ainakin toimii. Sen suhteen Aallolla ei ole valittamista.

– Olen ensi kertaa Kiinassa. Kuplahan on aika tiivis. Oli aika tiukkaa, että pääsi ylipäätään maahankin. Toiminta on kyllä semmoista, että riskit koronatartuntaan on aika pienet. Tarkkana pitää kuitenkin olla.

Myös Väätäinen on laittanut tarkat turvatoimet merkille.

– Toistaiseksi mennyt aika hyvin. Olen hotellimajoituksessa. Kun kävelee hotellin käytävillä, sumutin kulkee perässä. Koomisia tilanteita tulee, mutta pitkä pinna auttaa, hän naurahti.

– Kiinaan tuleminen, protokollat ja muut, olin aika hiilessä niiden kanssa, mutta olympiakomitean henkilökunta auttoi Suomessa hienosti. Aika hyvin päästiin valmistautumaan tähän, Väätäinen lisäsi.

Teksti: Otto Palojärvi, Peking

Lue myös: Valtteri Filppula kantaa Suomen lippua Pekingin olympialaisten avajaisissa

Kommentoi Facebookissa