Valtteri Filppula kantaa Suomen lippua Pekingin olympialaisten avajaisissa

Komean NHL-uran pelannut Valtteri Filppula on Stanley Cup-mestari ja olympiamitalisti (Kuva: Jääkiekkoliitto)

Komean NHL-uran pelannut Valtteri Filppula on Stanley Cup-mestari ja olympiamitalisti. (Kuva Jääkiekkoliitto)

Valtteri Filppulasta tulee neljäs Suomen lippua olympialaisten avajaisissa kantava jääkiekkoilija.

JÄÄKIEKKO Jääkiekkoilija Valtteri Filppula on valittu Suomen olympiajoukkueen lipunkantajaksi perjantaina järjestettävissä Pekingin talviolympialaisissa. Filppula, 37, osallistuu toisiin olympialaisiinsa.

Stanley Cupin Detroitissa 2008 voittanut Filppula oli edustamassa Suomea aiemmin Vancouverin talviolympialaisissa 2010. Silloin Leijonat voitti pronssia.

Filppula valittiin Suomen olympiajoukkueeseen myös Sotshin kisoihin 2014. Silloin loukkaantuminen esti hänen olympiamatkansa.

Pyeongchangin 2018 olympialaisiin NHL ei päästänyt pelaajiaan. Tuolloin Filppula kiekkoili vielä NHL:ssä, eikä voinut osallistua olympialaisiin.

Nykyään Filppula kiekkoilee Sveitsissä. Hän teki marraskuussa paluun A-maajoukkueeseen yli neljän vuoden tauon jälkeen. Luonnollisesti hänet valittiin olympiajoukkueeseen, kun NHL päätti vetäytyä Pekingin kisoista koronapandemian takia.

– Tämä on kunniatehtävä ja upea juttu. Kun olin edellisen kerran Olympialaisissa, en päässyt edes paikalle avajaisiin. Hyvältä tuntuu tällainen kunnia, Filppula kertoo.

Filppula on neljäs suomalaisjääkiekkoilija, joka pääsee kantamaan lippua olympialaisten avajaisissa. Aiemmin vastaavan kunnian ovat saaneet Jorma Valtonen Sarajevossa 1984 Timo Blomqvist Albertvillessa 1992 ja Ville Peltonen Vancouverissa 2010.

– Aina olen Olympialaisia seurannut ja myös avajaisia katsonut. Hienoa päästä tuollaisten nimien joukkoon. Viime päivinä on tullut muitakin kivoja uutisia, ja tämä on tosi kiva lisä. Olen innoissani, hän toteaa.

Avajaisissa Suomea edustavat lähinnä jääkiekkoilijat. Kisaohjelman takia monilla urheilijoilla ei ole mahdollisuutta osallistua avajaisiin, koska matka Zhangjiakousta, jossa lumilajit järjestetään, on Pekingiin liian pitkä ja lauantaina on ohjelmassa Zhangjiakoussa useita kilpailuja. Suomella ei ole avajaisissa tällä kerralla naislipunkantajaa, vaikka KOK suosittelee, että lippua kantaisi sekä mies- että naisurheilija.

– Arvostamme lipunkantajan roolia ja sen historiallista jatkumoa todella korkealle. Koen, että tähän kunniatehtävään päästäkseen urheilijan täytyy olla erityisen kokenut ja menestynyt, myös olympiatasolla. Valtteri Filppula täyttää nämä kriteerit kirkkaasti, Suomen olympiajoukkueen johtaja Mika Lehtimäki sanoo.

– Meillä olisi olympiajoukkueessa myös useita tehtävään soveltuvia naisia, mutta matkustusrasitus ja terveysturvallisuus huomioiden emme kokeneet perustelluksi tuoda avajaisiin yhtään ainoaa urheilijaa Zhangjiakoun kisakylästä. Naisleijonilla on puolestaan tärkeä ottelu Kanadaa vastaan heti lauantaina aamupäivällä, joten hekään eivät tulleet kyseeseen. Tästä syystä poikkeamme KOK:n suosituksista, Lehtimäki jatkaa.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Naisleijonat asettunut Pekingiin – Noora Räty julkaisi tunteikkaan päivityksen

Kommentoi Facebookissa