Kimi Räikkönen jäähdyttelee Formula ykkösissä – saa siitä ihan mukavan korvauksen

Kimi Räikkönen ajaa Alfa Romeon väreissä.

Kimi Räikkönen ajaa tällä hetkellä Alfa Romeon väreissä. (Kuva AOP)

Kimi Räikkönen oli Alfa Romeolle neljän miljoonan euron vuosipalkkansa arvoinen.

FORMULA 1 Kimi Räikkönen täytti lokakuussa 40 vuotta, mutta huippu-urheilijalle varsin korkea ikä ei ole hänelle este jatkaa Formula ykkösissä ensi kaudellakin. Alfa Romeon ratissa Räikkönen menestyi 2019 käytännössä juuri niin hyvin kuin oli mahdollista.

Räikkönen yllätti syksyllä 2018 ilmoitettuaan jatkavansa Formula ykkösissä, vaikka Ferrari ei hänen ajopestiään enää jatkanut. Räikkönen teki kaksivuotisen Sauber-tallin kanssa.

Viime talvena Sauberin nimi muuttui Alfa Romeoksi. Tallin organisaatio pysyi kuitenkin entisellään, eivätkä resurssit varsinaisesti kohentuneet.

Käytännössä Sauber muuttui Ferrarin kakkostalliksi. Ferrari halusi tehdä lisäpanostuksia Alfa Romeon markkinointikampanjaan ja Kimi Räikkönen tunnettuna F1-kuljettajana sopi hyvin projektin keulakuvaksi.

Aiemmin Räikkönen oli ilmoittanut haluavansa ajaa Formula ykkösissä vain sellaisella autolla, jolla voi voittaa. Alfa Romeolla hän teki täyskäännöksen.

Miksi Räikkönen teki näin? Vastauksen kysymykseen löytää hänen palkkatasostaan. Alfa Romeolla Räikkönen tienaa noin neljä miljoonaa euroa kaudessa. Samaa summaa hän tuskin voisi tienata missään muussa autourheilusarjassa.

Kaudella 2019 Räikkönen oli kuudenneksi parhaiten palkattu F1-kuljettaja. Edellä olivat Lewis Hamilton (palkka 46,6 miljoonaa euroa), Sebastian Vettel (35,5), Daniel Ricciardo (30,8), Max Verstappen (11,6) ja Valtteri Bottas (7,5).

Räikkönen aloitti kautena Alfa Romeolla vahvasti ajamalla pisteille kauden neljässä ensimmäisessä kilpailussa. Kauden 12 ensimmäisessä kilpailussa Räikkönen saavutti kahdeksan pistesijaa.

Elokuun kesätauon jälkeen Räikkösen tulostaso laski. Se johtui pitkälti siitä, ettei Alfa Romeo pystynyt autonkehityksessään vastaamaan muiden kärkitallien haasteeseen. Tallin resurssit eivät yksinkertaisesti riittäneet.

Viimeisessä yhdeksässä kilpailussa Räikkönen saavuttikin vain yhden pistesijan oltuaan turva-autovisiittien värittämässä Brasilian GP:ssä peräti neljäs. Kuljettajien pisteissä Räikkönen oli lopulta 12:s.

Alfa Romeo sijoittui valmistajien pisteissä kahdeksanneksi. Räikkönen toi tallille 43 ja Antonio Giovinazzi vain 14 pistettä. Toisinaan Giovinazzi kykeni päihittämään Räikkösen aika-ajoissa, mutta kisavauhdissa Räikkönen oli Giovinazziin verrattuna aivan omaa luokkaansa.

Räikkösen voikin arvioida olleen merkittävässä roolissa siinä, että Alfa Romeo sijoittui valmistajien pisteissä edes kahdeksanneksi. Jos Alfa Romeo olisi jäänyt Haas-tallin taakse yhdeksänneksi, olisi bonusrahoja tullut yli kymmenen miljoonaa euroa vähemmän. Räikkösen voikin sanoa olleen neljän miljoonan euron vuosipalkkansa arvoinen.

Räikkönen siis jatkaa Alfa Romeolla kaudella 2020. Todennäköisesti kausi jää hänelle Formula ykkösissä viimeiseksi.

Monet F1-maailmanmestarit, kuten Fernando Alonso ja Jenson Button ovat jäähdytelleet muissa autourheilusarjoissa. Räikkönen on niin iso tähti, että voi jäähdytellä Formula ykkösissä tienaten samalla miljoonia.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Valtteri Bottas meni eteenpäin – kuin Antti Muurinen

Kommentoi Facebookissa