Kimi Räikkösella uskomaton ura – näpäytti asiantuntijoita jo 20 vuotta sitten

Kimi Räikkönen kilpailee Alfa Romeo-tallissa

Kimi Räikkönen kilpailee Alfa Romeo -tallissa. (Kuva AOP)

Kimi Räikkönen ajoi ensimmäisen F1-kilpailunsa maaliskuussa 2001. Kauden 2021 nuorin kuljettaja Yuki Tsonoda oli silloin yhdeksän kuukauden ikäinen.

FORMULA 1 Kimi Räikkönen täytti viime lokakuussa 41 vuotta, mutta hänen tapauksessaan ikä on vain numero. Räikkönen on yhä Formula ykkösissä mukana, kun kausi 2021 käynnistyy ensi viikonloppuna Bahrainissa.

Räikkönen päätti ajaa Alfa Romeolla vielä yhden kauden. Hän jatkaa ystävänsä Teemu Selänteen tiellä. Kumpikin jatkoi ammattilaisurheilua maailman kovimmassa sarjassa vuosi kerrallaan -sopimuksella.

Viime vuonna Räikkönen laittoi Formula ykkösissä ennätyksiä uusiksi. Hänestä tuli kaikkien aikojen eniten F1-kilpailuja ajanut kuljettaja. Räikkönen on osallistunut F1-kisaviikonloppuun 332 kertaa ja virallisia startteja hänelle on merkitty 329.

Maaliskuun 4. päivänä tuli kuluneeksi tasan 20 vuotta Kimi Räikkösen ensimmäisestä kilpailusta Formula ykkösissä. Vuonna 2001 Räikkönen debytoi F1-sarjassa Sauber-tallin autolla Australian Melbournessa ja sijoittui heti kuudenneksi.

Räikkönen on F1-historian puhutuimpia persoonia, vaikka mies itse ei ole kovinkaan puhelias. Kovasti puhetta hän aiheutti jo ennen kuin oli ajanut yhtään F1-kilpailua.

Tallipäällikkö Peter Sauber otti Räikkösen palkkaamisessa selkeän riskin, joka kannatti. Sauber on useaan otteeseen korostanut ”löytäneensä” Räikkösen. Myöhemmin tosin paljastui, että itse asiassa Mika Salo sai puhuttua Räikkösen Sauberille.

Salo oli päättänyt jättää Sauberin tehtyään sopimuksen Toyotan kanssa. Sauber tarvitsi uuden kuljettajan ja Salo suositteli Räikköstä.

Ensi kertaa Räikkönen testasi F1-autoa Mugellossa syyskuussa 2000. Vauhti oli hämmästyttävän hyvää. Räikkönen toi taustavoimiensa kautta myös omaa rahoitusta, mikä auttoi Sauber-pestin toteutumista.

Räikkönen nousi Formula ykkösiin suoraan Formula Renault-luokasta. Useat asiantuntijat olivat sitä mieltä, ettei Räikkönen selviäisi F1-auton ajamisen haasteista. Arvovaltaiset median epäilijät olivat täysin väärässä.

Melbournessa Räikkönen oli aika-ajoissa 13:s. Hän hävisi tallikaverilleen Nick Heidfeldille vain kolmella kymmenyksellä.

Kilpailussa Räikkönen mokasi startissa, mutta suoriutui sen jälkeen hämmästyttävän kypsästi. Hän saavutti pisteitä heti ensimmäisessä F1-kisassaan.

Kauden 2001 loppupisteissä Räikkönen oli lopulta kymmenes. Hänen parhaat tuloksensa debyyttikaudeltaan olivat nelostilat, jonka hän saavutti Itävallan ja Kanadan osakilpailuista.

Hyvien esitystensä lisäksi Räikkönen sai huomiota jurolla esiintymisellään, josta hän myöhemmin loi tavaramerkkinsä. Suomessa muistetaan MTV:n F1-lähetysten legendaarinen DNA-mainososio, jossa Räikkönen sanoi ”Kimi täs moi, kiitti kysymyksistä, täs tulee vastauksii”. Osiossa Räikkönen vastasi tekstiviesteillä lähetettyihin katsojakysymyksiin.

Räikkönen siirtyi 2002 McLarenille ja voitti ensimmäisen F1-kilpailunsa Malesiassa 2003. MM-sarjassa Räikkönen sijoittui McLarenilla toiseksi 2003 sekä 2005. Vuonna 2007 hän siirtyi Ferrarille ja voitti samana vuonna maailmanmestaruuden.

Ferrari lemppasi Räikkösen ulos kauden 2009 jälkeen. Silloin moni oli vakuuttunut Räikkösen uran F1-sarjassa olevan ohi.

Pari vuotta Räikkönen ajoi rallin MM-sarjassa, mutta päätti palata Formula ykkösiin, koska siellä hänen ei tarvinnut rahoittaa ajamisiaan itse ja menestysmahdollisuudetkin olivat paremmat. Töitä löytyi pariksi kaudeksi Lotus-tallista, josta hän palasi Ferrarille 2014.

Ferrarilta Räikkönen lähti kauden 2018 jälkeen, mutta on yhä käytännössä Ferrarin mies. Alfa Romeo on Ferrarin kakkostalli, joka pyörii käytännössä täysin Ferrarin rahoituksella.

Räikkönen ajaa Alfa Romeolla vielä kauden 2021. Lienee aika lailla todennäköistä, että kausi jää hänelle F1:ssä viimeiseksi. Tosin ennustaminen on mennyt monesti pieleen, kun Räikkösen uran on pitänyt olla ohi jo monta kertaa.

Palataan vielä 20 vuoden takaisiin tapahtumiin. Räikkösen ohella 4. maaliskuuta 2001 ensimmäisen F1-kilpailunsa ajoi Fernando Alonso, joka kilpaili Minardilla. Sittemmin Alonso voitti Renaultilla kaksi maailmanmestaruutta.

Myös Alonso nähdään tositoimissa 20 vuotta myöhemmin hänen tehtyään sopimuksen Renaultin tehdastallina toimivan Alpine-tallin kanssa. Alonso palaa F1:een kahden välivuoden jälkeen.

Kun Räikkönen ja Alonso ajoivat ensimmäistä F1-kilpailuaan, oli kauden 2021 nuorin kuljettaja Yuki Tsonoda yhdeksän kuukauden ikäinen.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Formula ykkösten kausi alkaa – montako kilpailua ajetaan?

Kommentoi Facebookissa