Formula ykkösten kausi alkaa – montako kilpailua ajetaan?

Valtteri Bottas ajaa 2020 mustalla Mercedeksellä

Valtteri Bottas ajaa mustalla Mercedeksellä. (Kuva AOP)

Formula ykkösten kausi alkaa tulevana viikonloppuna Bahrainin osakilpailulla.

FORMULA 1 Formula ykkösten kausi 2021 starttaa ensi viikonloppuna Bahrainin Sakhirissa. Bahrainin rata on ollut viime aikoina kovassa käytössä, sillä siellä ajettiin marras-joulukuun vaihteessa kaksi F1-osakilpailua sekä maaliskuussa talvitestit.

F1-kauden kilpailukalenterissa on ennätykselliset 23 osakilpailua. Tosin kaikkia kilpailuja ei koronapandemian takia välttämättä ajeta.

Vuonna 2020 piti ajaa 22 osakilpailua, mutta koronan takia kausi saatiin käyntiin vasta heinäkuussa. Ohjelmassa oli lopulta 17 osakilpailua, joista kahdeksan oli kisoja, jotka kauden alkuperäisessä ohjelmassa eivät olleet mukana.

Kauden 2021 suhteen on varmaa, että Bahrainissa kilpaillaan ensi viikonloppuna. Todennäköisesti myös Imolassa tullaan ajamaan 18. huhtikuuta. Portugalin Portimaon ja Katalonian Barcelonan kilpailut toukokuun alussa lienevät nekin varmoja.

Viime vuonna valtaosa kauden kisoista ajettiin tyhjille katsomoille. Tänäkin vuonna monta kisaa ajettaneen ilman yleisöä. Koronan takia epävarmuutta riittää.

Mikäli koronatilanne ei olennaisesti helpotu Euroopassa tai Pohjois-Amerikassa, lienee selvää, että Monacon, Bakun ja Montrealin kisat perutaan. Monacossa pitäisi ajaa 23. toukokuuta, mutta Euroopan koronatilanne tuskin helpottuu parissa kuukaudessa niin oleellisesti, että Monacossa olisi kisa mahdollista järjestää koronan kannalta turvallisesti.

Azerbaidzhanin Bakussa pitäisi kilpailla 6. kesäkuuta ja Kanadan Montrealissa 13. kesäkuuta. Tämän hetken koronatilanteen perusteella kisojen kohtalo on hyvin epävarmalla pohjalla.

Katuratakisoille on syksymmältä vaikea löytää uutta ajankohtaa. Olisihan loppuvuodesta tarkoitus ajaa viiden kuukauden sisällä 15 kilpailua.

Uutena kilpailuna F1-kalenteriin tulee Saudi-Arabian Grand Prix. Se on määrä ajaa Jeddan katuradalla 5. joulukuuta. Tämä kilpailu todennäköisesti toteutuu.

Saudi-Arabia toimii F1-kisajärjestäjänä ensimmäistä kertaa. Maan ihmisoikeustilanteen takia F1 saa Jeddan kilpailusta runsaasti lokaa niskoilleen.

Nykyään naiset saavat Saudi-Arabiassa sentään ajaa autoa. Maa salli naisille ajo-oikeuden 2018.

Formula ykkösissä on tänäkin vuonna mukana 20 kuljettajaa. Heidän joukossaan ovat Mercedeksen Valtteri Bottas ja Alfa Romeon Kimi Räikkönen.

Räikkösen F1-ura alkoi tasan 20 vuotta sitten. Sarjan tämän kauden nuorin ajaja japanilainen Yuki Tsonoda oli silloin yksivuotias.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Vuoden roskakuskiksi valittu Keke voitti maailmanmestaruuden – Suomikin muuttui

 

F1-kauden 2021 kilpailukalenteri

28.3. Sakhir, Bahrain
18.4. Imola, Italia
2.5. Portimao, Portugali
9.5. Barcelona, Espanja
23.5. Monte Carlo, Monaco
6.6. Baku, Azerbaidzhan
13.6. Montreal, Kanada
27.6. Paul Ricard, Ranska
4.7. Spielberg, Itävalta
18.7. Silverstone, Englanti
1.8. Mogyorod, Unkari
29.8. Spa-Francorchamps, Belgia
5.9. Zandvoort, Hollanti
12.9. Monza, Italia
26.9. Sotshi, Venäjä
3.10. Marina Bay, Singapore
10.10. Suzuka, Japani
24.10. Austin, Texas, USA
31.10. Mexico City, Meksiko
7.11. Interlagos, Brasilia
21.11. Melbourne, Australia
5.12. Jedda, Saudi-Arabia
12.12. Yas Marina, Abu Dhabi

Kommentoi Facebookissa