Poliisi turvasi kokoontumisvapauden, vaikka sovittua suunnitelmaa rikottiin – ”Mahdollinen rangaistus on sakko”

Merkittävä osa mielenosoittajista saapui mielenosoitukseen Helsingin ulkopuolelta yhteiskuljetuksilla.

Merkittävä osa mielenosoittajista saapui mielenosoitukseen Helsingin ulkopuolelta yhteiskuljetuksilla. (Kuva Poliisi)

Järjestäjät eivät noudattaneet poliisin käskyjä saattaa mielenosoitus turvalliseksi.

MIELENOSOITUS Helsingin keskustaan lauantaina kokoontuneet koronarajoituksia vastustaneet mielenosoittajat eivät noudattaneet poliisin käskyjä saattaa mielenosoitus turvalliseksi. Helsingin poliisi aloittaa sen johdosta esitutkinnan järjestäjien mahdollisesta syyllistymisestä kokoontumisrikkomukseen.

Poliisi muistuttaa, että sananvapaus ja kokoontumisvapaus ovat perusoikeuksia, joita poliisi turvaa tasapuolisesti. Poliisi voi puuttua mielenosoituksen kulkuun, jos mielenosoitus vaarantaa yleistä järjestystä ja turvallisuutta, estää liikennettä tai on tartuntatautilain 58 §:n perusteella tehtyjen päätösten vastainen.

Poliisin tavoite on kuitenkin aina neuvotella järjestäjän kanssa tilanteen ratkaisemiseksi, jotta mielenosoituksen keskeyttäminen voidaan välttää. Poliisilaissa on määrätty periaatteita, joita poliisin pitäisi toiminnassaan ottaa huomioon. Tärkeimpiä näistä periaatteista tässä tapauksessa ovat vähimmän haitan periaate ja perus- ja ihmisoikeuksien kunnioittaminen.

– Periaatteet pitävät sisällään muun muassa ajatuksen siitä, että ei tule käyttää toiminnassaan ankaria keinoja, mikäli sama lopputulos on saavutettavissa muilla tavoilla. Nyt väkijoukko saatiin hajautumaan antamalla mielenosoituksen edetä loppuun, kertoo komisario Jarmo Heinonen.

Helsingin poliisi turvasi kokoontumisvapauden lauantaina, vaikka mielenosoittajat eivät noudattaneet poliisin kanssa etukäteen sopimaansa suunnitelmaa. Poliisin mukaan mielenosoituksen keskeyttäminen ei olisi ollut järkevä ja vaikuttava toimenpide, koska mahdolliset altistumiset olivat jo tapahtuneet.

Poliisin tietojen mukaan merkittävä osa mielenosoittajista saapui mielenosoitukseen Helsingin ulkopuolelta yhteiskuljetuksilla. Järjestäjän vastuulla on, että mielenosoittajat noudattavat poliisin kanssa sovittuja linjauksia tapahtumassa. Mielenosoituksen järjestäjät eivät noudattaneet poliisin käskyjä saattaa mielenosoitus turvalliseksi.

– Esitutkinta kohdistetaan mielenosoituksen järjestäjiin. Rikosnimike on kokoontumisrikkomus, josta mahdollinen rangaistus on sakko, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Juha-Matti Suominen.

Lue myös: Mies ylitti Suomen ja Ruotsin valtakunnanrajan piittaamatta pysähtymismerkeistä – epäily viidestä valtionrajarikoksesta

Kommentoi Facebookissa