Kirjallisuuden Finlandia-voittajat julkistettiin – ”Lukija saa kulkea vierellä, kuunnella ja ymmärtää”

Iida Rauman ”Hävitys” on romaani kouluväkivallasta, syrjinnästä ja epäoikeudenmukaisuudesta. (Kuva Marek Sabogal)

Kunkin kategorian palkinnon arvo on 30 000 euroa.

KIRJALLISUUS Suomen Kirjasäätiö on julkistanut vuoden 2022 kirjallisuuden Finlandia-voittajat. Esiraadit valitsivat ehdokkaat, ja lopullisen valinnan teki yksi henkilö.

Kaunokirjallisuuden Finlandia-voittajan valitsi piispa Mari Leppänen, joka päätyi Iidan Rauman romaaniin Hävitys – tapauskertomus (Siltala). Näin hän luonnehtii voittajakirjaa:

”Kirja, joka osoittaa vaikuttavasti, että loppuratkaisun ja lopullisen ratkaisun välillä on vain muutaman kirjaimen ero; kirja, jossa lukija saa kulkea vierellä, kuunnella ja ymmärtää; kirja, joka vie rakennuksiin ja niiden raunioille, kaduille ja kellareihin, syvälle historian ja taiteen maailmoihin; kirja, joka kysyy, miksi lapseen kohdistuva vääryys ei ole kenestäkään mitään, ja muistuttaa, miten kaikki olisi toisin, jos olisi edes kerran joku, joka vaan kuuntelisi ja uskoisi.”

”Voittajateos on kertomus hiljaisesta viikosta, yksinäisyydestä, halusta olla oikea ihminen ja elossa. Se on tarina lapsesta, joka on elossa. Kun kirjan viimeisen sivun kääntää, sen viesti on kirkas, vahva ja vastaansanomaton: suojelkaa lapsia!”

Tietokirjallisuuden Finlandia-voittajan valitsi ylilääkäri Hanna Nohynek, jonka valinta kohdistui Ville-Juhani Sutisen teokseen Vaivan arvoista. Esseitä poikkeuskirjallisuudesta (Avain).

”Näinä poikkeusaikoina olen voittajakirjailijan tavoin oppinut arvostamaan syventymistä ja rehellisyyttä monimutkaisten asioiden äärellä. Kuinka tärkeää onkaan kriittisesti kyseenalaistaa ja tehdä perinpohjaista selvitystyötä, jotta voi lisätä ymmärtämystä maailmasta – maailmasta, jossa juuri nyt elämme, erilaisten historiallisten kerrostumien ristiaallokossa.”

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden voittajasta päätti näyttelijä ja luokanopettaja Ernest Lawson. Sofia Chanfreaun kirjoittama ja Amanda Chanfreaun kuvittama Giraffens hjärta är ovanligt stort / Kirahvin sydän on tavattoman suuri (Schildts & Söderströms / S&S, suomentaja Outi Menna) on Lawsonin mukaan kirja, jonka nuori Ernest olisi valinnut:

”Tämän kirjan hän olisi lukenut. Uudestaan ja uudestaan. Kirjan tekijät ovat onnistuneet luomaan maailman, jossa kirjaimellisesti ihan mikä tahansa on mahdollista, ja jonka pohjattoman rikkaan kielen ja kuvituksen ääreltä ei haluaisi lähteä koskaan pois.”

Lukijoiden suosikeiksi nousivat lastenkirjallisuudesta Mustan kuun majatalo (Lasten Keskus), jonka on kirjoittanut Reetta Niemelä ja kuvittanut Katri Kirkkopelto, tietokirjallisuudessa Hannu Salmen Tunteiden palo (Otava) sekä kaunokirjallisuudessa Eeva Turusen Sivistynyt ja miellyttävä ihminen (Siltala).

Finlandia-palkinto on jaettu vuodesta 1984 saakka. Tietokirjallisuus sai oman kategoriansa vuonna 1987 ja lasten- ja nuortenkirjallisuus vuonna 1997. Kunkin kategorian palkinnon arvo on 30 000 euroa.

Lue myös: Arvostettu August-palkinto suomalaiselle nuortenkirjalle – ”Kirjan lukee varmasti loppuun”

Kommentoi Facebookissa