Kirjoja ja tekijöitä palkittiin kirjamessujen markkinahulinan vetovoimassa

Kirjallisuustoimittaja Seppo Puttonen sai tämän vuoden Rakkaudesta kirjaan -palkinnon.

Kirjallisuustoimittaja Seppo Puttonen sai tämän vuoden Rakkaudesta kirjaan -palkinnon. (Kuva Helsingin Kirjamessut)

Helsingin kirjamessut on paisunut valtavaksi tapahtumaksi, jonka paisteessa huomiota hakevat myös lukuisat palkinnot.

KIRJAMESSUT Helsingin kirjamessujen vetovoima houkuttaa paitsi kustantajia julkistamaan uusia kirjojaan messuilla, myös jakamaan kirja-alan palkintoja laajan yleisön edessä. Lokakuusta onkin kaiken kaikkiaan muodostunut varsinainen kirjakuu, ainakin mitä tulee palkintojen ja julkistusten suhteen.

Tänään kirjamessuilla julkistettiin Kustannusosakeyhtiö Tammen ja Tietokirjallisuuden edistämiskeskuksen Ihan totta! -tietokirjakilpailun voittajateokset. Ihan totta! -kirjoituskilpailussa etsittiin uusia ja ajankohtaisia tietokirjoja lasten ja nuorten sarjoissa. Teemoja teksteille annettiin kaksi: Monimuotoinen maailmamme sekä Toimiva ja tunteva ihminen.

Nuorten sarjassa palkittiin kaksi teosta. Ensimmäisen sijan sai Maiju Ristkarin, Nina Sunin ja Veera Jussilan Sukupuolena ihminen. Teos on aiheensa puolesta ensimmäinen nuorille suunnattu tietokirja Suomessa ja varmasti maailman mittakaavassakin pioneeriteos.

Palkintoraati perustelee kirjan tarjoavan asiallista, tieteeseen ja kokemusasiantuntijuuteen perustuvaa tietoa ajankohtaisesta aiheesta, josta julkisuudessa ja sosiaalisessa mediassa liikkuu hyvinkin erilaisia, jopa hämmentäviä näkemyksiä. Kirja on 2010-luvun nuorille suunnattu tietopaketti sukupuolen moninaisuudesta. Se on hyödyllinen niin trans- kuin cis-nuorille sekä heidän vanhemmilleen, mutta myös opettajille, oppilashuollon työntekijöille, hoitohenkilökunnalle ja kaikille jotka haluavat ymmärtää, mistä sukupuoli-identiteeteissä ja erityisesti transsukupuolisuudessa on kyse.

Nuorten sarjan toisen sijan sai Maria Laakson Taltuta klassikko – Opas aloittelevalle klassikonlukijalle. Kirja on niin hauskan rento lähestyminen Aleksis Kiven Seitsemään veljekseen, että kenen tahansa on helppo tarttua kirjaan ja nauraa ääneen. Hurmaavan hervoton ja hillitön johdatus rohkaisee tarttumaan Klassikkoon ennakkoluulottomasti, jopa ”läpällä”, jolloin turha seremoniallisuus unohtuu. Käsittelytapa madaltaa kynnystä lukea klassikoita ja hälventää niihin liittyvää ikävää velvollisuudentuntoa. Pakkopuurosta tuleekin makea jälkiruoka! Toimii myös konseptina, jolla voi lähestyä muitakin klassikoita, todetaan perusteluissa.

Lasten sarjassa ensimmäiselle sijalle asetettiin Satu Erran ja Johannes Erran Todellisten prinsessojen kirja. Todellisten prinsessojen kirja tuo uuden näkökulman lasten rakastamaan teemaan. Kirja esittelee valikoiman satujen kaavasta poikkeavia, oikeasti eläneitä prinsessoja eri puolilta maailmaa. Kirja laajentaa sekä lasten että aikuisten käsitystä prinsessoista, sanotaan perusteluissa.

Lasten sarjan toinen sija meni Marjo Heiskasen Oma ilmasto-oppaani -teokselle, jonka todetaan olevan äärimmäisen ajankohtainen. Kerronta käsittelee ilmastonmuutosta lasta kunnioittaen, rauhallisesti ja totuudenmukaisesti ja haastaa lapsen pohtimaan teemaa myös itse. Erityisen ilahduttavana raati pitää tekstin optimistista sävyä: meistä jokainen voi omilla pienillä teoillaan vaikuttaa maapallomme tulevaisuuteen.

Erkki Löfbergin Lasten kielikirjalle myönnettiin kolmas sija. Perusteluissa todetaan Lasten kielikirjan olevan alakouluikäisille lapsille suunnattu teos, joka esittelee kieltä ja sen ulottuvuuksia herkullisen monipuolisesti. Kirja ohjaa lasta kielellä leikittelyyn, sanojen syvällisempään pohdintaan sekä havainnoimaan ympäröivää maailmaa kielen näkökulmasta.

Kunniamaininnan lasten sarjassa sai Saija Saarnin Kuoppakirja kuopista. Geologian alan vähäinen lastenkirjatarjonta rajoittuu lähinnä dinosauruksiin, mutta maan alta löytyy paljon muutakin kiinnostavaa. Kuoppakirja kertoo, mitä kaikkea maan alta ja maailmankaikkeudesta laajemminkin voi löytyä. Se kannustaa lapsia sotkemaan kätensä multaan, tutkimaan maata, kiviä ja luontoa ympärillään.

Kilpailun molempien sarjojen voittajat saivat 3 000 euron rahapalkinnon ja molempien sarjojen toiseksi tulleet kukin 1 000 euroa. Lasten sarjassa kolmanneksi tullut sai myös 1 000 euron rahapalkinnon ja neljänneksi tullut kunniamaininnan.

Tammi julkaisee voittajateokset syksyllä 2018.

Rakkaudesta klassikoihin

Aiemmin jaetuista palkinnoista mainittakoon ensimmäistä kertaa jaettu Suomen Messusäätiön rahoittama 5 000 euron Minna Canth -palkinto, joka myönnettiin Helsingin piispa Irja Askolalle.

Irja Askola on toiminut piispana vuodesta 2010 ja jää eläkkeelle marraskuun alusta. Minna Canth -palkinto myönnetään henkilölle, jonka työ kirjoittajana, yrittäjänä tai yhteiskunnallisena vaikuttajana innostaa rakentamaan parempaa Suomea.

– Suomen evankelisluterilaisen kirkon ensimmmäisenä naispuolisena piispana Irja Askola on rikkonut lasikaton, jonka sirpaleet ovat haavoittaneet syvästi häntä itseäänkin. Kärjistyneessä mielipideilmastossa Askola on ottanut vahvasti kantaa inhimillisyyden, suvaitsevaisuuden, monikulttuurisuuden ja tasa-arvon puolesta, sanoi palkintoraati perusteluissaan.

Kirjailija Kirsi Kunnas puolestaan on saanut Larin Paraske -palkinnon, joka myönnetään vuosittain runonlaulajien perinteen jatkajalle. Kalevalaisten Naisten Liitto myönsi palkinnon Kunnakselle, koska hän on vaikuttanut runoudellaan kaikenikäisiin suomalaisiin useiden vuosikymmenien ajan. Kunnas on satavuotiaan Suomen moderni runonlaulaja, todetaan palkinnon perusteluissa.

Rakkaudesta kirjaan -palkinnon sai kirjallisuustoimittaja Seppo Puttonen, joka on tehnyt Ylellä kirjallisuusohjelmia vuodesta 1990. Tänä vuonna Puttonen on tiimeineen toteuttanut 101 kirjaa -ohjelmakokonaisuuden, johon on valittu yksi kaunokirja Suomen itsenäisyyden jokaiselta vuodelta. Rakkaudesta kirjaan  -palkintoa on myönnetty vuodesta 2001 vuosittain tunnustuksena lukemisharrastuksen hyväksi tehdystä työstä. Palkinto on suuruudeltaan 5 000 euroa.

Kommentoi Facebookissa