Kirkossa on pian taas piispoina vain miehiä – teeveestä tuttu Teemu Laajasalo sai yli puolet äänistä

Tuleva piispa kasvatustieteiden tohtori Teemu Laajasalo on toiminut Kallion seurakunnan kirkkoherrana vuodesta 2013.

Tuleva piispa kasvatustieteiden tohtori Teemu Laajasalo on toiminut Kallion seurakunnan kirkkoherrana vuodesta 2013. (Kuva Kirkon kuvapankki)

Irja Askola jää eläkkeelle, Helsingin piispanvaalit ratkesivat jo ensimmäisellä vaalikierroksella.

KIRKKO Helsingin tuomiokapitulin istunnon tarkistuslaskennassa on vahvistettu piispanvaalin ehdokkaiden saamat äänimäärät sekä äänestysprosentti. Seuraavaksi piispaksi Helsingin hiippakuntaan valittiin Kallion seurakunnan kirkkoherra Teemu Laajasalo, joka sai ensimmäisellä vaalikierroksella yli puolet annetuista äänistä.

Kirkkoherra Teemu Laajasalon saama äänimäärä oli 795 ääntä, professori Jaana Hallamaan 388 ääntä ja Luterilaisen maailmanliiton apulaispääsihteeri Kaisamari Hintikan 359. Tyhjiä ääniä oli kolme ja hylättyjä seitsemän. Äänestysprosentti Helsingin hiippakunnassa oli 86,8 prosenttia. Äänioikeus oli kaikkiaan 1 788 äänestäjällä, jotka koostuivat hiippakunnan papeista ja seurakuntien maallikkojäsenistä.

Kun nykyinen piispa Irja Askola jää eläkkeelle, Suomen evankelisluterilaisessa kirkossa on taas piispoina pelkkiä miehiä.  Askola on Suomen ensimmäinen naispiispa. Teemu Laajasalo aloittaa piispana 1.11., virkaan vihkimys järjestetään Helsingin tuomiokirkossa 12.11.2017.

– Seurakuntien jäsenmäärän väheneminen on kysymys, jota kirkossa on paljon pohdittu, ja jos ongelmaan olisi joku patenttiratkaisu, se olisi jo tehty. Eri ihmisillä on kuitenkin eri teitä kirkkoon, Laajasalo kommentoi valintansa jälkeen Kirkko ja kaupunki -lehdelle.

– Jumala on luonut ihmiselle kaksi korvaa ja yhden suun, ja niitä tulisi käyttää samassa suhteessa, Laajasalo muistutti.

Kasvatustieteiden tohtori Teemu Laajasalo vihittiin papiksi vuonna 1997 ja Kallion seurakunnan kirkkoherrana hän on toiminut vuodesta 2013. Laajasalo on poikkeuksellisen tuttu myös suurelle yleisölle, sillä hän on ollut suosittu vieras television keskusteluohjelmissa. Monet muistavat myös hänen roolihahmonsa Teemu Tammisalon YleLeaks-ohjelmasta.

Kirkollisissa korkeissa viroissa tapahtuu lähiaikoina myös muita muutoksia. Vuodesta 2010 alkaen arkkipiispana toiminut Kari Mäkinen on ilmoittanut jäävänsä eläkkeelle 1.6.2018. Järjestyksessään neljästoista Suomen evankelisluterilaisen kirkon arkkipiispa saavuttaa eläkeiän ensi keväänä.

Piispa Irja Askola antoi onnittelukukat seuraajalleen Teemu Laajasalolle.
Piispa Irja Askola antoi onnittelukukat seuraajalleen Teemu Laajasalolle. (Kuva Kirkon kuvapankki)

Kommentoi Facebookissa