Kittilän kuntapäättäjät vapautettiin syytteistä – ”Aika vaikea uskoa, että tällainen tuomio tästä tuli”

Lapin käräjäoikeuden mukaan Kittilän kunnan päätöksenteko kunnanjohtajan irtisanomisessa ei ole ollut rikoslain vastaista.

Lapin käräjäoikeuden mukaan Kittilän kunnan päätöksenteko kunnanjohtajan irtisanomisessa ei ole ollut rikoslain vastaista. (Kuva Fotolia)

Käräjäoikeudessa syytettynä entisen kunnanjohtajan jahtaamisesta oli lähes koko valtuusto.

KITTILÄ Kittilän 27 kuntapäättäjää sekä entisen kunnanjohtajan irtisanomista valmistelleen valiokunnan sihteeri on vapautettu syytteistä Lapin käräjäoikeudessa. Syytteet oli nostettu törkeästä virkavelvollisuuden rikkomisesta ja työturvallisuusrikoksesta.

Laajalti julkisuudessa ollut ja kiemuraiseksi kehittynyt vyyhti lähti alun perin yhdestä sähköpostista. Kunnan pääomistama Levi Ski Resort -yhtiö käynnisti aikoinaan uuden hissihankinnan suunnittelun. Sen edetessä toimitusjohtaja Jouni Palosaari vihjaisi sähköpostilla Doppelmayr-hissitoimittajalle ehdoista, joilla se alittaisi kilpailevan tarjouksen tehneen Leitnerin hinnan.

Asian paljastuttua toimitusjohtaja sai potkut ja etelästä tullut kunnanjohtaja Anna Mäkelä teki tutkintapyynnön Jouni Palosaaresta. Asetelma kääntyi ympäri, kun kunnanhallitus perui tutkintapyynnön sekä paikalliseen mahtisukuun kuuluneen Palosaaren irtisanomisen, kuntapäättäjät antoivat puolestaan Mäkelälle potkut.

Käräjäoikeus ei yhtynyt syyttäjien näkemyksiin, joiden mukaan kyseessä olisi ollut kosto Mäkelää kohtaan. Oikeuden mukaan kyse on ollut luottamusjohdon ja kunnan virkajohdon välisestä mielipideristiriidasta, ja luottamuspulaa voidaan pitää asiallisena ja uskottavana perusteena irtisanomiselle.

Mäkelän irtisanominen on KHO:n mukaan kuitenkin tapahtunut laittomasti, mitä käräjäoikeus ei kiistä, mutta käräjäoikeuden mukaan kunnan päätöksenteko irtisanomisessa ja sen jälkeen ei ole ollut rikoslain vastaista. Virkarikoksista syytettyjen Kittilän kuntapäättäjien olisi tullut toimia tietoisesti vastoin lakia.

– Aika vaikea uskoa, että tällainen tuomio tästä tuli. Pitää nyt ryhtyä tarkemmin perehtymään, mitä tuomiossa ja sen perusteissa sanotaan ja sitten harkitaan jatkoa sen jälkeen, syyttäjä Sari Anttonen kommentoi Ylelle.

Anttonen kertoo olevansa yllättynyt ja pitää todennäköisenä, että hän ja toinen syyttäjä Katri Junnikkala-Heikkinen valittavat päätöksestä. Käräjäoikeuden tuomion perusteella valtio määrättiin korvaamaan kuntapäättäjien ja valiokunnan sihteerin oikeudenkäyntikuluja yhteensä noin 770 000 eurolla. Osa valtuutetuista on ollut syytteiden vuoksi pidätettynä luottamustehtävistä niin sanotun Lex Kittilän perusteella.

Lue myös: Kittilän 20 kuntapäättäjää pidätettiin luottamustoimista – ”Syytteet ovat poikkeuksellisia ja vakavia väärinkäytösepäilyjä”

Kommentoi Facebookissa