Klassikko uusiksi että heilahti – eväskorin pakollinen osa on mahtava herkku

Kun hyvät maut kohtaavat, on lopputulos toisinaan erittäin hyvä!

Kun hyvät maut kohtaavat, on lopputulos toisinaan erittäin hyvä! (Kuva Timo Ernamo)

Kotigokki versioi venäläisen klassikon silliä á la russe.

RUOKA Venäläinen silli eli Silliä á la russe on todellinen klassikko ja esimerkiksi monille vapun eväskorin pakollinen osa. Päätin täysin itsekkäistä syistä vaihtaa matjesfileet savulohifileeksi ja katsoa, mitä tapahtuu.

Ruisleivän, erityisesti saaristolaisleivän päällä nautittuna kyseessä on mahtava herkku.

Savulohta á la russe

Tarpeet

200 g lämminsavulohifilettä

1 keskikokoinen paahdettu keltajuuri

1 maustekurkku (Myrttinen)

1 hopeasipuli

(1–2 tl kaprista)

Kastike

200 g ranskankermaa

1/2 sitruunan mehu

1 tl väkevää sinappia (Ruoveden konjakkisinappia ja Pirkka konjakkisinappia)

1/2–1 tl juoksevaa hunajaa

1–2 dl tillisilppua

(mustapippuria)

Koristeluun 2 kovaksikeitettyä kananmunaa.

Hyvä kastike ja vielä helppo ja nopea tehdä.
Hyvä kastike ja vielä helppo ja nopea tehdä. (Kuva Timo Ernamo)

Tee

Paras paahtaa keltajuuri ensiksi, 200-asteisessa uunissa kiertoilmalla siihen menee noin tunti. Lisäksi juureksen on hyvä ehtiä jäähtyä.

Perinteisesti tähän ruokaan käytetään etikkapunajuurta, mutta se tekee lopputuotteesta suhteessa loheen liian hapokasta. Joten paahdamme keltajuuren, joka maistuu punajuurelta, muttei väritä joka paikkaa eikä sotke valkoistakaan paitaa.

Maustekurkku korvaa suolakurkun minulla siksi, että kun sillin vaihtaa loheen, täytyy muunkin makumaailman hieman rauhoittua.

Kananmunat on hyvä keittää valmiiksi, 8 minuuttia siis. Kun ne ovat jäähtyneet, erotetaan valkuaiset ja keltuaiset toisistaan ja survotaan haarukalla silpuksi.

Itse ruoanvalmistukseen ei sitten mene kuin pieni hetki.

Tehdäänpäs ensin kastike eli sekoitetaan ainekset kulhossa. Kannattaa maistaa. Pieni happamuus on hyvästä, mutta liika on liikaa. Ohjeen mukaisilla määrillä homman pitäisi olla hyppysissä.

Kastiketta syntyy vähän likaa, mutta sitä voi kätevästi käyttää moneen muuhunkin, erityisesti kalan kanssa. Kastike säilyy jääkaapissa useita päiviä.

Näyttää melkein pelkästään lempeältä, mutta kyllä siinä potkua on.
Näyttää melkein pelkästään lempeältä, mutta kyllä siinä potkua on. (Kuva Timo Ernamo)

Otetaan vähän isompi astia ja perataan lohi sinne. Pilkotaan sipuli, kurkku ja keltajuuri mukaan. Keltajuuren kuorinta on helppoa, kun leikkaat kannan ja kärjen irti ja halkaiset juureksen pituussuunnassa.

Lisätään haluttaessa kaprista, joko pieniä sellaisenaan tai pilkotaan isoja ihan pieninä paloina joukkoon. Jälkimmäistä metodia käytin esimerkkiannoksessa itse.

Sekoitellaan ja lisätään kastiketta, kunnes koostumus on sopivan letkeä, muttei vielä yhtään vetinen.

Viimeistellään haluttaessa lopputulos laittamalla munankeltuaista keskelle ja reunustamalla se valkuaisella. Kivan näköistä ainakin eikä makukaan ole hassumpi.

Annetaan tekeytyä jääkaapissa mielellään vähintään tunnin ajan.

Ihan kivan näköinen eväs ja julmetun hyvää!
Ihan kivan näköinen eväs ja julmetun hyvää! (Kuva Timo Ernamo)

Eipä sitten muuta kuin nauttimaan. Viiniksi erinomainen on tämän ja ruisleivän kanssa uusiseelantilainen Jackson Estate Stich Sauvignon Blanc 2016 (15,99/plo). Viini soveltuu myös vegaaneille, ruoka tällaisenaan ei.

Tämä oli Kotigokki-palsta numero 67. Se on alkuluku ja sen kunniaksi täytän 60 ja eläköidyn palstanpitäjän hommasta ihan vapaasta tahdostani.

Tämä on ollut antoisaa – ja toki työlästäkin välillä – ja haluan kiittää sekä lehden porukkaa että lukijoita tästä matkasta.

Kokkaillaan ja nautitaan elämästä, porukat!

Kotigokki Timo Ernamo, itse teossa.
Kotigokki Timo Ernamo, itse teossa.

Kuka on Kotigokki?

Kirjoittaja Timo Ernamo on nyt 60-vuotias vaari, joka on työskennellyt kirjankustantamoissa miltei 30 vuotta. Se on lähes yhtä kauan kuin hän on kirjoittanut ruoasta.

Entisen aktiiviliikkujan voi nähdä metsässä sienikorin kanssa tai vesistöjen äärellä virvelin ja jopa onkivehkeiden kanssa heilumassa, niin rannalla kuin veneessäkin.

Hän on syntyperäinen raumalainen, joka lähti Helsinkiin opiskelemaan 1977 ja jäi sille tielle. Nykyisin hän on Johnny Knigan toimituspäällikkö. Kniga on WSOY:n itsenäinen kustannusyksikkö.

Kotigokin kaikki julkaistut artikkelit löydät klikkaamalla tästä.

Kommentoi Facebookissa