Koetaanko autoalalla Saksa-Ranska-jättiyllätys?

Opelin tulevat crossoverit, eli Crossland X ja Grandland X tehdään ranskalaisen perusrakenteen pohjalle.

Opelin tulevat crossoverit, eli Crossland X ja Grandland X tehdään ranskalaisen perusrakenteen pohjalle. (Kuva Opel)

Saksalaismerkki Opel on liittoutumassa ranskalaisen PSA-konsernin kanssa.

AUTOT Monet analyytikot ovat ennustaneet, että nykyisten autonvalmistajien määrä vähenee dramaattisesti tulevina vuosina, kun yhä kovemmaksi muuttuva kilpailu pakottaa joko etsimään kumppanuuksia tai laittamaan lapun luukulle.

Opel on toiminut amerikkalaisen General Motorsin Euroopan haarakonttorina jo kohta 90 vuoden ajan, mutta saksalaismerkki on silti etsinyt yhteistyökumppaneita muualtakin. Opel on kehittänyt erityisesti hyötyajoneuvoja yhdessä ranskalaisvalmistajien kanssa, ja mm. katumaastureiden sekä tila-autojen osalta viime aikojen kumppanina on toiminut PSA, eli Peugeotin ja Citroënin yhteenliittymä.

Opel ja PSA yrittivät laajempaa allianssia jo nelisen vuotta sitten, mutta asiasta ei tullut silloin mitään, ja GM myi kariutuneen yrityksen jälkimainingeissa myös sillä olleet PSA:n osakkeet. Autojen kehityksen osalta kumppanuutta on kuitenkin jatkettu, ja mm. Opelin tulevat crossoverit, eli Crossland X ja Grandland X tehdään ranskalaisen perusrakenteen pohjalle.

Sekä Opel että PSA kynsivät taloudellisesti aivan pohjamudissa vielä muutama vuosi sitten, mutta viime aikoina yrityksillä on alkanut mennä taas paremmin. Tästä huolimatta kumpikaan niistä ei ole välttämättä tarpeeksi vahva selvitäkseen autoalan lähitulevaisuuden mullistuksista.

Uutistoimisto Reuters on nyt saanut tietoonsa, että Opel ja PSA ovat käynnistäneet uudestaan allianssineuvottelut, ja tällä kertaa tavoitteena on yritysten sulautuminen yhteen. Keskustelut ovat kuulemma jo pitkällä, ja jos ne etenevät suunnitelmien mukaisesti, yhteenliittymästä saatetaan tiedottaa jo muutaman päivän sisällä.

Reuters on saanut tietonsa kahdelta sisäpiirilähteeltä, ja lisäksi PSA:n tiedottaja Bertrand Blaise vahvisti uutistoimistolle, että firmat keskustelevat yhteistyönsä laajentamisesta nykyisiä projekteja pidemmälle. PSA:sta 14 prosentin siivun omistava Ranskan hallitus ja Opel eivät ole vielä suostuneet kommentoimaan asiaa millään tavalla, mutta vaikuttaa siltä, että Reutersin tiedoilla on vankka pohja.

Opelin ja PSA:n yhteenliittymä parantaisi myös GM:n osakkeita maailman autonvalmistajien suuruusjärjestyksessä, ja lisäksi PSA:n tuotteille saattaisi avautua entistä globaalimmat markkinat. Jäämme odottelemaan virallisia uutisia asiasta.

Kommentoi Facebookissa