Korkeasaaren karhut ovat kömpineet jo talviuniltaan – katso video!

Karhut näyttävät havahtuneen kevään tuloon, sillä sää oli alkuviikosta aurinkoinen ja poikkeuksellisen lämmin.

Karhut näyttävät havahtuneen kevään tuloon, sillä sää oli alkuviikosta aurinkoinen ja poikkeuksellisen lämmin. (Kuva Mari Lehmonen/Korkeasaari)

Lämmin ilma näyttää havahduttaneen karhut jo kevään tuloon.

ELÄIMET Korkeasaaren eläintenhoitajat kuulivat ensimmäistä kertaa tämän viikon tiistaina kolistelua Karhulinnasta ja kohtasivat kaksi unenpöpperöistä kontiota. Karhut näyttävät havahtuneen kevään tuloon, sillä sää oli alkuviikosta aurinkoinen ja poikkeuksellisen lämmin – 16- ja 11-vuotiaat naaraskarhut nukkuivat kolmen kuukauden talviunet.

Tänään perjantaina Korkeasaari tiedotti karhujen kömpineen talvipesästään ulos selvästi nälkäisinä. Ne kiersivät lumipälvisen tarhansa laidasta laitaan, penkoivat kannonkolot, nuuskivat puunoksat ja nyhtivät ruohoa suihinsa. Kaluttavaksi löytyi myös lumen alle unohtunut luinen lihanpala. Karhuista nuorempi kävi hankaamassa turkkiaan kaarnaisia puunrunkoja ja vesialtaan karheaa seinää vasten.

Karhujen ruokahalu kasvaa talvunien jälkeen päivä päivältä. Ensimmäisiä makupaloina ne ovat saaneet Korkeasaaren hoitajilta rusinoita, pähkinöitä, omenoita ja salaattia. Viikonlopulle karhujen jääkaappiin on varattu tuhdimpia liha-aterioita. Korkeasaari kertoo pitävänsä talvipesän karhuille edelleen avoinna, jotta ne voivat halutessaan vetäytyä sinne päivänokosille.

Korkeasaaren karhut ovat nukkuneet viime talvina hieman aiempaa levottomammin. Vuosi sitten talviuni loppui jo helmikuun ensimmäisellä viikolla ja toissavuonna karhut heräsivät syömään tammikuussa kesken talviunien. Tänä talvena karhut nousivat jalkeille pariin kertaan, viimeksi kuukausi sitten, mutta jatkoivat vielä uniaan. Karhuille on normaalia havahtua talviunen aikana vaihtamaan lepoasentoa.

Karhujen talviuni voi Suomen oloissa kestää jopa puoli vuotta. Karhut heräävät yleensä maalis-huhtikuussa, kun lumen sulamisvesi alkaa valua talvipesään. Pohjoiset karhut säästävät paljon energiaa vaipumalla talviuneen lumisiksi kuukausiksi. Etelämpänä Euroopassa karhut löytävät riittävästi ravintoa ympäri vuoden, joten niiden ei tarvitse nukkua talviunta.

Oheisella videolla talviuniltaan heränneet karhut kömpivät talvipesästään Korkeasaaressa.

Kommentoi Facebookissa