Kohujoukkue Iran sai nöyryytyksen – USA:lle pettymys Wales-ottelusta

Englanti murskasi MM-kisoissa Iranin maalein 6-2. (Kuva AOP)

Iran tuli jalkapallon MM-kisoihin sekavissa tunnelmissa ja hävisi avausottelussaan Englannille 2-6. Hollanti voitti Senegalin 2-0 ja Yhdysvallat sekä Wales päätyivät 1-1 -tasapeliin.

JALKAPALLO Qatarin MM-kisoissa maanantaina vietiin päätökseen sekä A- että B-lohkojen ensimmäinen kierros. Yhtään yllätystulosta ei päivän peleissä nähty, ellei sellaiseksi lasketa Englannin kuutta maalia Irania vastaan.

Iranille ei Englantia vastaan paljoa luvattu, mutta harva osasi veikata, että Iran häviäisi ottelun peräti 2-6. Tauolla Englanti johti jo 3-0 ja toisella puoliajalla peli oli pelkkää pelailua kissa-hiiri-leikin asetelmissa.

Bukayo Saka teki Englannille kaksi maalia. Muista maaleista vastasivat Jude Bellingham, Raheem Sterling, Marcus Rashford ja Jack Grealish.

Iran oli tullut otteluun hermostuneissa tunnelmissa. Onhan ollut rajuja mielenosoituksia jo parin kuukauden ajan.

Mielenosoittajat ovat ilmaisseet halunsa maan pappishallinnon kaatamisesta. Mellakoiksi yltyneet mielenosoitukset alkoivat, kun 22-vuotias nainen Mahsa Amin oli saanut surmansa Iranin uskonnollisen poliisin käsissä.

Iranin kansallishymnin aikana Iranin kannattajat suorittivat vihellyskonsertin, joka peitti kansallishymnin alleen. Iranin pelaajat eivät myöskään laulaneet kansallislaulua. Suutaan availivat ainoastaan Iranin joukkueen apuvalmentajat.

Tv-kuvissakaan ei nähty sensuuria. Kameraan bongattiin itkevä iranilaisnainen.

Toisessa B-lohkon ottelussa Yhdysvallat ja Wales pelasivat tasan 1-1. Yhdysvallat hallitsi ensimmäistä puoliaikaa selvästi ja siirtyi johtoon Liberian presidentin pojan Timothy Weahin komealla maalilla. Walesin Gareth Bale tasoitti toisella puoliajalla rangaistuspotkusta.

Pelin asetelma muuttui toisella puoliajalla täysin. Walesin päävalmentaja Rob Page teki onnistuneita muutoksia. Yhdysvallat oli välillä köysissä, mutta lopussa sillä oli paikkoja voittomaaliin.

Yhdysvaltain päävalmentaja Gregg Berhalter ilmoitti olevansa tulokseen pettynyt. Hän kiitteli pelaajiaan kuitenkin hienosta taistelusta.

A-lohkossa Hollanti oli kovilla Afrikan mestarin Senegalin kanssa, mutta voitti ottelun 2-0. Cody Gakpo ja Davy Klaassen tekivät maalit ottelun lopussa.

Senegal voi syyttää itseään. Maalipaikoissaan joukkueelta ei löytynyt riittävää laatua. Tähtipelaaja Sadio Manen poissaololla on turha jossitella.

Lohkossa pelaavat myös Ecuador ja Qatar. MM-kisojen avausottelussa Ecuador voitti surkeasti esiintyneen Qatarin 2-0.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Qatar nolossa tilanteessa – sopupeliväitteet naurattavat

Kommentoi Facebookissa