Koirien rauhoitus on entistä turvallisempaa – uusi eläinlääkeinnovaatio Suomesta maailmalle

Uusi eläinlääkemolekyyli, vatinoksaani, parantaa koirien rauhoitusten turvallisuutta vakauttamalla verenkiertoelimistön toimintaa. (Kuva Mostphotos)

Uuden lääkeyhdistelmän kehittäminen vaatii kärsivällisyyttä ja aivan perusasioiden selvittämistä.

KOIRAT Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisen tiedekunnan ja suomalaisen eläinlääkeyrityksen yhteistyössä kehittämä uusi koirien rauhoitusaine on saanut myyntiluvan Euroopan lääkevirastolta.

– Yli kymmenen vuoden uurastuksen jälkeen lääkekeksintömme on vihdoinkin tulossa markkinoille, iloitsee professori emerita Outi Vainio eläinlääketieteellisestä tiedekunnasta.

Uusi eläinlääkemolekyyli, vatinoksaani, parantaa koirien rauhoitusten turvallisuutta vakauttamalla verenkiertoelimistön toimintaa. Sitä käytetään yhdistelmänä rauhoitusaine medetomidiinin kanssa koirien rauhoitukseen tarkoitetussa lääkkeessä.

Lääkeyhdistelmä ideoitiin Vainion johtamassa tutkimusryhmässä Helsingin yliopiston Kliinisen hevos- ja pieneläinlääketieteen osastolla. Tutkijat havaitsivat, että vatinoksaani vähentää rauhoitusaineiden epätoivottuja vaikutuksia sydämen ja verenkiertoelimistön toimintaan.

Lääkkeen kehitys on tapahtunut yhteistyössä suomalaisen eläinlääkeyrityksen, Vetcaren kanssa. Eläinlääkkeiden kehitys yliopistossa on poikkeuksellista, sillä yleensä kehitystyötä tehdään vain isoissa lääkeyrityksissä.

Eläinlääkekeksintö on pitkäjänteisen ja tavoitteellisen työn tulos. Innovaatio sai alkunsa eläinlääkäri Jussi Honkavaaran kirjallisuuteen perustuvasta teoriasta, jonka mukaan aiemmin ihmisillä diabeteksen hoidossa tutkittu vatinoksaani voisi vaikutusmekanisminsa perusteella toimia eläimillä eri tarkoitukseen. Aluksi vatinoksaania tutkittiin lampailla, mutta melko pian tutkimusryhmän mielenkiinto kohdistui koiriin. Tutkimuksessa käytetyt beaglekoirat kotiutettiin myöhemmin uusille omistajille.

Uuden lääkeyhdistelmän kehittäminen vaatii kärsivällisyyttä ja aivan perusasioiden selvittämistä.

– Aluksi meillä oli vain purkillinen valkoista jauhetta, josta piti selvittää, miten se saataisiin edes liukenemaan nesteeseen. Annostuksen selvittäminen oli myös oma tutkimusvaiheensa, kertoo Vainio.

Ryhmä julkaisi vuonna 2008 ensimmäisen vatinoksaanin vaikutuksia kuvaavan tutkimusartikkelinsa, joka oli osatyönä Honkavaaran väitöskirjassa. Sen jälkeen ryhmässä on valmistunut tästä aiheesta yhteensä 11 väitöskirjaa, ja muutama on vielä tekeillä.

Koirien sairauksien hoito kehittyy koko ajan ja muistuttaa monelta osin ihmisten saamaa hoitoa. Monet koirapotilaat ovat hoitoon tullessaan vanhempia ja vakavammin sairaita kuin aikaisemmin. Se asettaa entistä suurempia vaatimuksia myös potilaskoirien rauhoitusaineiden turvallisuudelle.

Tutkimuksia vatinoksaanin vaikutuksista ja uusista käyttöaiheista jatketaan koirien lisäksi muillakin eläinlajeilla kuten hevosilla.

Lue myös: Koiranpentujen suosion kasvu jatkui koronavuosina – ”Koiran merkitys ihmisen parhaana ystävänä on korostunut”

Kommentoi Facebookissa