Koiviston hautamuistomerkki on ”Kartta” – kiven palasista koottu kokonaisuus on enemmän kuin alkuperäinen

Muistomerkin on tarkoitus olla valmis ja sijoitettu paikalleen Hietaniemen hautausmaalle presidentti Koiviston syntymäpäivänä 25.11.2018.

Muistomerkin on tarkoitus olla valmis ja sijoitettu paikalleen Hietaniemen hautausmaalle presidentti Koiviston syntymäpäivänä 25.11.2018. (Kuva Valtioneuvoston kanslia)

Presidentti Mauno Koiviston hautamuistomerkin suunnittelukilpailun tulokset julkistettiin.

MUISTOMERKKI Mauno Koivisto toimi Suomen tasavallan presidenttinä 12 vuoden ajan vuosina 1982–1994. Hän oli Suomen yhdeksäs presidentti, entinen Suomen Pankin pääjohtaja, satamamies ja sotaveteraani.

Valtioneuvoston kanslia julkisti tammikuun alussa kilpailun hautamuistomerkin suunnittelemiseksi. Teosehdotuksia vastaanotettiin määräaikaan mennessä 138. Muistomerkin on tarkoitus olla valmis ja sijoitettu paikalleen Hietaniemen hautausmaalle presidentti Koiviston syntymäpäivänä 25.11.2018.

Nyt presidentti Mauno Koiviston hautamuistomerkin suunnittelukilpailun voittaja on julkistettu. Kilpailun voitti teos nimeltä Kartta, jonka on suunnitellut kuvataiteilija, valokuvaaja Perttu Saksa. Toiseksi kilpailussa sijoittui kuvanveistäjä Matti Nurmisen suunnittelema teos nimeltä Tarttis tehrä jotain ja kolmanneksi kuvanveistäjä Bjarne Lönnroosin suunnittelema teos Jää sulaa.

"Ehdotus koostuu kultauksen yhdessä pitämistä palasista. Kokonaisuus on loisteliaan yhtenäinen", luonnehti palkintoraati voittajaa.
”Ehdotus koostuu kultauksen yhdessä pitämistä palasista. Kokonaisuus on loisteliaan yhtenäinen”, luonnehti palkintoraati voittajaa. (Kuva Valtioneuvoston kanslia)

Voittaja saa 10 000 euroa, toiseksi sijoittuva 5 000 euroa ja kolmanneksi sijoittuva 3 000 euroa. Lisäksi palkintolautakunta päätti antaa kunniamaininnan kuvanveistäjä Pertti Mäkisen ehdotukselle Heijastus. Tunnustuspalkinnon suuruus on 1 000 euroa.

Palkintolautakunnan muodosti presidentti Mauno Koiviston hautamuistomerkkitoimikunta. Puheenjohtaja, alivaltiosihteeri Timo Lankinen valtioneuvoston kansliasta piti kilpailun tasoa korkeana.

– Kilpailuun saapuneissa teoksissa käsitellään presidentti Koiviston uraa valtiomiehenä, mutta monissa on myös viitteitä harrastuksiin ja esimerkiksi kotiseutuun. Arvioitavat teokset ilmentävät hautamuistomerkkiehdotusten moninaisuutta, Timo Lankinen totesi.

Teosehdotuksia vastaanotettiin määräaikaan mennessä 138, joiden joukosta voittajaksi nousi kuvataiteilija Perttu Saksan ehdotus.
Teosehdotuksia vastaanotettiin määräaikaan mennessä 138, joiden joukosta voittajaksi nousi kuvataiteilija Perttu Saksan ehdotus. (Kuva Valtioneuvoston kanslia)

Palkintolautakunta luonnehti kilpailun voittanutta Karttaa seuraavasti:

”Ehdotus koostuu kultauksen yhdessä pitämistä palasista. Kokonaisuus on loisteliaan yhtenäinen. Vaikka ehdotuksessa voi nähdä yhtymäkohtia nöyryyttä ja ajan arvokkuutta painottavaan keramiikkataiteeseen tai pirstaloituvaan maailmanpolitiikkaan, teos toimii ensisijaisesti itsenäisenä ja monitulkintaisena kunnianosoituksena eheydelle.”

”Eroosio on kuluttanut kiven palasiksi, mutta uudelleenkoottu kokonaisuus on inhimillisempi ja enemmän kuin alkuperäinen täydellisyys. Ehdotuksen koko ja mittasuhteet sopivat tyylikkäästi hautapaikalle ja sen kaksiosainen ja luonnollinen plastinen muoto välttää liiallisen yksinkertaisuuden.”

Kilpailun 17 kärkiehdotusta ovat esillä näyttelyssä Säätytalossa Helsingissä. Kaikki kilpailuun osallistuneet teosehdotukset ovat myös nähtävillä verkkonäyttelyssä valtioneuvoston kanslian sivuilla osoitteessa vnk.fi/muistomerkkikilpailu. Sivuilta löytyy palkintolautakunnan luonnehdinnat kärkiehdokkaista.

Kommentoi Facebookissa