Kollaa kestää – Tiedätkö tarinan tutun sanonnan takana?

Eversti Svensson luovuttaa tarkka-ampuja Simo Häyhälle ruotsalaisten lahjoittaman kiväärin kunniakirjoineen 20.2.1940.

Eversti Antero Svensson luovuttaa talvisodan tarkka-ampuja Simo Häyhälle ruotsalaisten lahjoittaman kiväärin kunniakirjoineen 20.2.1940. (Kuva SA-kuva)

Se on isänmaallinen sanonta, kirjaklassikko ja punkbändi. Mutta kuka sen keksi?

HISTORIA Kollaan legenda ei ole vain kuvitteellinen sankaritarina, vaan todellinen sotahistoriallinen tapahtuma. Taistelut Kollaanjoella jouluna 1939 ja vuoden 1940 ensimmäisinä kuukausina ikuistivat monta legendaarista hahmoa sotahistoriaan.

Ehkä kuuluisin Kollaan taistelijoista oli komppanianpäällikkö Aarne Juutilainen. Juutilainen oli entinen legioonalainen, jonka johdosta hän oli saanut lempinimekseen Marokon Kauhu. Sortavalassa syntynyt nuorukainen oli saanut Suomessa potkut Kadettikoulusta, mutta Ranskan muukalaislegioonassa hän viihtyi viisi vuotta.

Juutilaisesta tuli melkoinen kuuluisuus talvisodassa, jossa hän toimi JR 34:n päällikkönä ja myös pataljoonan komentajana. Kauhun veli oli hävittäjä-ässä, sittemmin kaksinkertainen Mannerheim-ristin ritari Eino Ilmari Illu Juutilainen.

Talvisodan tarkka-ampuja

Neuvostojoukoilla oli miesylivoima, mutta suomalaiset pitivät sitkeästi pintansa. Kenraalimajuri Woldemar Hägglundin kerrotaan kysyneen Juutilaiselta kestääkö Kollaa.

– Kyllä kestää, ellei karkuun käsketä juoksemaan.

Yksi tehtävänsä tinkimättömästi suorittaneista Juutilaisen miehistä oli talvisodan kuuluisin tarkka-ampuja Simo Häyhä. Häyhän tilille lasketaan yli 500 kaatunutta vihollissotilasta, kunnes räjähtävä luoti kasvoihin päätti hänen sotansa vain viikkoa ennen rauhaa.

Joukkojen edessä Aarne "Marokon Kauhu" Juutilainen sekä joulujumalanpalvelusta Kollaalla 1939 pitävä pastori Antti Rantamaa.
Joukkojen edessä Aarne ”Marokon Kauhu” Juutilainen sekä joulujumalanpalvelusta Kollaalla vuonna 1939 miehille pitävä pastori Antti Rantamaa. (Kuva SA-kuva)

Martti Make Uosikkinen oli puolestaan mestarivoimistelija, olympialaisten pronssimitalisti ja suomalaisen alppihiihdon uranuurtajia. JR 69:n komppanianpäällikkönä toiminut Uosikkinen kaatui neljä päivää ennen sodan päättymistä.

Kun Uosikkinen makasi kuolettavasti haavoittuneena paareilla, hänellä oli vielä yksi viesti aseveljilleen.

– Muistakaa, että Kollaa kestää, päällikkö pyysi.

Lumipallosotaa

Kollaa kesti ja rintaman valistusupseerin Erkki Palolammen jo vuonna 1940 julkaistusta teoksesta Kollaa kestää tuli klassikko, 1970-luvun lopulla tamperelaisen punkbändin Kollaa kestää tunnetuin hitti oli puolestaan nimeltään Jäähyväiset aseille.

Tarinan mukaan Aarne Juutilaiselle lähetettiin kerran kaksi aseistakieltäytyjää Kollaalle. Juutilainen totesi, että asetta ei tarvitse ottaa käteen, mutta rintamalla kaikkien oli suoritettava oma velvollisuutensa.

Miehet passitettiin vuorollaan vartioon.

– Heittäkää vaikka lumipalloilla, jos vihollinen sattuu näkymään, Marokon Kauhu opasti.

Molemmat miehet ottivat kiväärit mukaansa.

Kommentoi Facebookissa