Matti sai joululahjaksi terveen paperit

– En voinut hyväksyä sairastumistani. Olin suunnitellut kavereiden kanssa kaikkea kivaa. Kaikki tämä pyyhkäistiin hetkessä pois, Matti muistelee hiljaisena.

– En voinut hyväksyä sairastumistani. Olin suunnitellut kavereiden kanssa kaikkea kivaa. Kaikki tämä pyyhkäistiin hetkessä pois, Matti muistelee hiljaisena. (Kuva Anne Anttila)

Aivosyöpää sairastanut kolmen lapsen isä on rakentanut pyörätuolista käsin 16 saunaa.

TERVEYS Matkalla Siilinjärvelle soi puhelin. Soittaja on Matti Hynninen, joka tiedustelee tulijalta, voiko kahvinkeittimen napsauttaa jo päälle. Vastattuani myöntävästi mies toivottaa tervetulleeksi ja sulkee linjan.

Perillä tunnen saavani lähes kuninkaallisen vastaanoton. Matti on tullut sähkömopollaan vastaan, nostaa aurinkolasit otsalleen ja väläyttää ystävällisen hymyn.

– Ihanaa kun tulit! Kahvi on valmiina ja pöytä katettu, joten tervetuloa Hynnisen pojan residenssiin, Matti veistelee hyväntuulisena ja karauttaa mopollaan pihakivetykselle.

Siilinjärveläinen Matti Hynninen, 45, ei ole ihan tavallinen Matti. Vaikean aivosyövän myötä vammautunut kolmen lapsen isä on täynnä iloa, valoa ja elämäntahtoa.

– Elän jatkoajalla, joten en vilkuile taustapeiliin enkä murehdi huomisesta. Elän hetkessä, en haaveissa, Matti luonnehtii hymyillen.

Outoa kompastelua

Joensuussa syntynyt, mutta Kuopion kautta Siilinjärvelle kulkeutunut Matti Hynninen sairastui aivosyöpään 15-vuotiaana.

– En ollut kipeä, mutta tavattoman kömpelö. Ensimmäiset oireet ilmenivät kompasteluina. Vasemman jalan nilkka petti ja olin jatkuvasti polvillani.

Oireiden lisäännyttyä Matti meni terveyskeskukseen, josta hän sai lähetteen tarkempiin tutkimuksiin.

– Viikon ajan minulle tehtiin testejä liukuhihnatahdilla. Kehoon pistettiin muun muassa 370 neulaa, pyöriteltiin ja etsittiin hermoratoja sekä lihasten päitä. Vasta viimeisenä tutkimuksena tehty aivojen tietokonetomografia paljasti totuuden. Aivoistani löydettiin pahalaatuinen ja vaikeassa paikassa sijaitseva syöpäkasvain, Matti muistelee hiljaisena.

Diagnoosin kuultuaan Matti sanoo joutuneensa pakokauhun valtaan.

– Huusin äitiä ja samalla kun näin hänen kasvonsa, maailma musteni. Elämä muuttui täysin. En voinut hyväksyä sairastumistani. Olin suunnitellut kavereiden kanssa kaikkea kivaa. Mopoilua, diskoilua ja hauskan pitoa. Kaikki tämä pyyhkäistiin hetkessä pois, Matti kuvailee hiljaisena.

– Aika näyttää, miten Hynnisen pojan käy. Toivottavasti hyvin, sillä tekemistä riittää ja tehtävälista on pitkä, Matti miettii.
– Aika näyttää, miten Hynnisen pojan käy. Toivottavasti hyvin, sillä tekemistä riittää ja tehtävälista on pitkä, Matti miettii. (Kuva Anne Anttila)

Kolme vuotta elinaikaa

Matilla on takanaan kaiken kaikkiaan 18 aivoleikkausta. Ensimmäiset 16 suoritettiin noin vuoden välein.

– Kasvain oli kuitenkin niin vaikeassa paikassa, että ensimmäiset leikkausyritykset epäonnistuivat. Myös hoidot olivat rankkoja.

Epäonnistuneiden hoitoyritysten jälkeen Matti sai tylyn tuomion. Hänelle luvattiin vain kolme vuotta elinaikaa. Tämän kuultuaan Matti Hynninen päätti ryhtyä elämään.

– Ajatuksissa oli jatkaa vanhempieni jalanjälkiä hotelliyrittäjänä, joten lähdin opiskelemaan. Tarkoituksena oli kouluttautua keittiömestariksi, mutta vasemman käden halvaantumisen myötä jouduin vaihtamaan kaupallisiin opintoihin, Matti selvittää.

Vaikka sairaus eteni, savolaisnuorukainen näytti sisukkuutensa. Matti sai stipendin jopa Englantiin, jossa hän tutustui kuuden viikon ajan Portlandissa sijaitsevaan collegeen. Vuoden 1998 keväällä Matin terveydentilassa tapahtui kuitenkin hälyttävä käänne.

– Liikuntakykyni heikkeni entisestään, mutta en halunnut kuitenkaan luovuttaa. Suoritin jopa merkantin tutkinnon loppuun. Tentit taputtelin maaliin puhumalla ja konekirjoitustestin naputtelin yhdellä kädellä hyväksytyksi. Olihan siinä työtä, mutta läpi meni.

Arvokkaampaa kuin lottovoitto

Yksi vaikeimmista hetkistä oli, kun Matti joutui sairauden myötä luopumaan ammatillisista unelmistani. Onneksi tilalle tuli muuta ihmeellistä ja ihanaa.

Jopa lapset ovat Matin kohdalla pieni ihme.

– Olen saanut matkan varrella niin paljon sädetystä, että teoriassa minusta ei pitäisi olla kuin tulitikkuaskillinen tuhkaa jäljellä. Lääkäri antoi jo hoitojen alkuvaiheessa ymmärtää, että lottovoittokin on varmempaa kuin isäksi tuleminen. Sain siis kolmoisvoiton, joista vanhin on 14 ja nuorin täyttää yhdeksän, kolmen lapsen isä selvittää hymyillen.

Vaikka Matti joutui sairastumisen ja sen seurauksena vasemman puoleisen halvaantumisensa myötä hylkäämään haaveet, niin miehelle on jäänyt taito nähdä kuitenkin seuraava päivä. Hyvällä huumorilla valjastettu Matti on omalla tavallaan myös Siilinjärven ihmemies.

Timpurin hommat ovat olleet Matille sairauden keskellä hyvää terapiaa.
Timpurin hommat ovat olleet Matille sairauden keskellä hyvää terapiaa. (Kuva Anne Anttila)

Sairaudestaan huolimatta hän on yksikätisenä rakentanut 16 saunaa, joista oman hän naputteli ilman apuvoimia.

– Jos ihmisellä on tahtoa ja takaraivossa pisara tervettä hulluutta, niin kaikki on mahdollista, Matti veistelee hyväntuulisena.

Saunamajuriksi itseään nimittävä Matti sanoo projektin olleen hänen lapsuuden haaveensa.

– Unelmoin jo pikkupoikana, että rakennan itselleni oman, puukiukaalla varustetun saunan. Matkan varrella haave hieman jalostui, sillä liikuntarajoitteisena oli otettava huomioon esteettömyys ja kiinnitettävä erityishuomio myös löylyhuoneen turvallisuuteen, Matti kertoo.

”Elän jatkoajalla”

Vaikka lääkärit antoivat sairauden alkuvaiheessa vain kolme vuotta elinaikaa, niin Matti elää yhä, nauttii elämästä ja voi olosuhteisiin nähden todella hyvin.

– Matkan varrella on ollut paljon pieniä ja hieman suurempiakin ihmeitä. Esimerkiksi marraskuussa 2014 pääsin ensimmäistä kertaa vuosiin ylös pyörätuolista. Tunne oli käsittämättömän upea.

Kävelytelineen avulla Matti aloitti omatoimisen kuntoutumisen.

– Ensimmäiset keittiön ympäri tehdyt ”lenkit” olivat pituudeltaan noin kymmenen metriä. Muutaman viikon kuluttua kiersin saman radan jo 15 kertaa päivässä.

Samoihin aikoihin, kun Matti iloitsi itsenäisistä askeleista, aivosyöpä otti uuden otteen miehen elämästä.

– Sain epilepsiakohtauksen, jonka myötä syöpäkasvaimen todettiin aktivoituneen. Olin ollut kymmenen vuoden ajan niin sanottu terve mies.

Syövän uusiutuminen merkitsi Matin kohdalla uutta sädehoitosarjaa.

– Jälleen kerran hoito tehosi ja kasvain on pienentynyt lähes olemattomiin. Kiitos tästä kuuluu kehittyneelle lääketieteelle, sen vahvoille ammattilaisille sekä ammattinsa osaaville fysioterapeuteille. Heidän ansiostaan sain terveen miehen paperit, näen lasteni kasvavan sekä mahdollisuuden aloittaa arki puhtaalta pöydältä, Matti sanailee onnellisena.

Aivosyövän seurauksena Matin vasen puoli halvaantui. Apuvälineiden, kuntoutuksen ja avustajan ansiosta arki on kuitenkin toimivaa.
Aivosyövän seurauksena Matin vasen puoli halvaantui. Apuvälineiden, kuntoutuksen ja avustajan ansiosta arki on kuitenkin toimivaa. (Kuva Anne Anttila)

Uudenlainen hoitomuoto

Aivosyöpää sairastava Matti Hynninen sanoo olleensa hoitojen suhteen ennakkoluuloton ja ryhtyneen mielellään myös ”savolaiseksi koekaniiniksi.”

– Päähäni on testattu useita ennen käyttämättömiä menetelmiä, joten on ollut suuri kunnia olla myötävaikuttamassa uusien hoitomuotojen kehittelyssä.

Matti oli esimerkiksi aikoinaan Suomen ensimmäinen syöpäpotilas, jolle tehtiin niin sanottu pään sisäinen sädetys.

– Käytännössä kasvaimen läheisyyteen asennettiin määräajaksi radioaktiivinen iridium-lanka, jonka tehtävänä oli säteilyttää kasvainta pienemmäksi.

Vuoden 2015 alkukevääseen sijoittunut sädetys oli jälleen aikaisemmista poikkeavampi ja Pohjolassa täysin uutta.

– Kyseessä on uudenlainen, hyperveitsitoimenpide, jota annetaan vain Kuopiossa. Sädetys on entistä turvallisempaa ja tehokkaampaa.

Matti sanoo saaneensa sairauden hoidon nimissä jo seitsemän kertaa ihmisen sietokyvyn ylittävän annoksen radioaktiivista säteilyä.

– Aika näyttää, miten Hynnisen pojan käy. Toivottavasti hyvin, sillä tekemistä riittää ja tehtävälista on pitkä.

Kommentoi Facebookissa