Kolmas kultamitali Leo-Pekka Tähdelle – Amanda Kotaja kelasi naisten Euroopan mestariksi

Kisaennätyksellä voittoon hurjastellut Leo-Pekka tähti oli suorastaan murskaavan ylivoimainen.

Kisaennätyksellä voittoon hurjastellut Leo-Pekka Tähti oli suorastaan murskaavan ylivoimainen. (Kuva AOP)

Leo-Pekka Tähden parayleisurheilun EM-kisaviikko Berliinissä sai kultaisen päätöksen.

PARAYLEISURHEILU Ennakkosuosikki Leo-Pekka Tähti kelasi odotetusti Euroopan mestariksi T54-luokan 100 metrillä. Kisaennätyksellä 13,83 Berliinissä voittoon hurjastellut porilainen oli suorastaan murskaavan ylivoimainen, sillä hopealle kelannut Hollannin Kenny van Weeghel hävisi 0,82 sekuntia.

– Ei ole koko uran aikana ollut tuollaista marginaalia oikeastaan missään. Huikea ero. En voinut tänne tullessa kuvitellakaan, että pystyn vetämään tällaisia aikoja täällä. Itsellänikin on taso noussut hurjasti. Aiemmin olin kelannut tällä kentällä vähän päälle 14,30, nyt noin reilusti alle. Asioita on taas tehty aika oikein, Tähti ihmetteli itsekin vauhtiaan.

Olosuhteet olivat pienessä vesisateessa haasteelliset. Tähti saavutti Berliinissä mestaruudet satasen lisäksi 200 ja 400 metrillä sekä hopeaa 800 metriltä. Se oli onnistunut päätös kaudelle, jolla Tähti osoitti olevansa kansainvälisesti yhä kovempi myös 400 ja 800 metrillä.

Tuomo Himanka kelasi ensimmäisissä aikuisten arvokisoissaan viidenneksi ja jäi pronssista vain 0,22 sekuntia.

– Viides sija tietenkin ihan hyvä. Sijoituksena tyydyttää. Vähän luisti yksi lyönti alussa. Muuten oli ihan jees. Kauden parasta menoa, Himanka sanoi.

Suomella oli kahden mestaruuden päivä, kun hetki Tähden jälkeen Amanda Kotaja pääsi T54-luokassa naisten 100 metrillä tuulettamaan mestaruutta. Kotaja voitti ajalla 17,08.

Kuinka paljon oli helpotusta tuuletuksessa maaliviivalla?

– Oli aika paljon kyllä. Tiukka kisa. Jossain vaiheessa näytti, että turkkilainen tulee ohi, mutta sain pidettyä pääni ja lyötyä vähän uutta vaihdetta silmään kelauksessa. Olen erittäin iloinen, Kotaja sanoi.

Hän kertoi olleensa sateisessa ja tuulisessa säässä hieman kylmissään ennen starttia.

– Vähän jännitti, liikunko mihinkään, kun olin ihan kylmissäni. Tähän kauteen aika tasainen kelaus, ei mikään huippuhyvä, muttei mikään huonoinkaan, Kotaja sanoi.

Kotaja sai perjantaina pienen flunssan, muttei se vaikuttanut kelaukseen. Kilpailun toinen suomalainen Sini Paukkeri oli viides ajalla 18,76.

  • Lähde Suomen Urheiluliitto

Lue myös: Marjaana Heikkinen heitti keihäässä EM-kultaa – Toni Piispaselle hopeaa 200 metrillä

Kommentoi Facebookissa