Kolmekymppisen miehen iäkkäät uhrit liikkuivat rollaattorilla – epäilty esiintyi putkiasentajana

Rollaattorilla liikkuneet asianomistajat eivät pystyneet estämään epäillyn tunkeutumista asuntoon.

Rollaattorilla liikkuneet asianomistajat eivät pystyneet estämään epäillyn tunkeutumista asuntoon. (Kuva AOP)

Poliisi on saanut valmiiksi mittavan varkaus- ja petossarjan esitutkinnan.

RIKOSSARJA Helsingin poliisi on tutkinut heinäkuusta asti kokonaisuutta, jossa rikosnimikkeinä on törkeitä varkauksia, ryöstö ja maksuvälinepetos. Noin 30-vuotiaan miehen epäillään tunkeutuneen useisiin yksityisasuntoihin ja varastaneen monenlaista arvokasta omaisuutta.

Epäilty esiintyi useimmiten putkiasentajana, joka tuli korjaamaan väitettyä vesivahinkoa.

– Epäilty tuli yleensä suoraan asianomistajan ovelle tai odotti sopivaa uhria kerrostalon edessä. Hän oli päättäväinen ja nopea liikkeissään, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Outi Petersohn-Järvinen.

Suurin osa asianomistajista on iäkkäitä henkilöitä, jotka liikkuvat rollaattorin kanssa. Tämä helpotti tekojen toteuttamista, koska asianomistajat eivät esimerkiksi pystyneet estämään epäillyn asuntoon tunkeutumista.

Epäilty vei asunnoista esimerkiksi käteistä rahaa, pankkikortteja, puhelimia, elektroniikkaa ja koruja.

Syyskuun lopussa epäilty ja noin 40-vuotias toinen mies tunkeutuivat iäkkään pariskunnan kotiin. Epäillyt soittivat ovikelloa ja pujahtivat sisään, kun asukas avasi oven. He väittivät olevansa putkiasentajia tai huoltomiehiä, jotka tulivat tutkimaan putkivauriota.

Miehet totesivat asukkaalle, että asunnon tutkiminen maksaa 250 euroa. He näyttivät asianomistajalle, että erään lattialistan vieressä oli vettä.

– Kun epäillyt ja asukas tutkivat väitettyä vesivahinkoa, miehet nappasivat asianomistajan kädestä puhelimen ja taskusta lompakon. He olivat jo aiemmin udelleet pankkikortin tunnusluvun, kertoo tutkinnanjohtaja Petersohn-Järvinen.

Miehet viipyivät asunnossa useita minuutteja ja käyttäytyivät uhkaavasti. Ryöstösaaliiksi he saivat useita pankkikortteja ja kaksi matkapuhelinta. Tapausta tutkittiin rikosnimikkeellä törkeä varkaus.

Toisessa tapauksessa keski-ikäinen nainen ja mies heräsivät auton moottorin jylinään aikaisin aamulla heinäkuun lopussa. Pian naapuri tuli kertomaan, että joku oli yrittänyt varastaa heidän autonsa. Auto oli jätetty käyntiin.

Nainen huomasi, että sängyltä oli viety siihen illalla jätetty tablettitietokone. Lisäksi makuuhuoneesta oli kadonnut rannekello ja hopeakoru. Myös miehen luottokortti ja auton avaimet oli viety.

– Silminnäkijän mukaan asukkaiden pihalta oli poistunut mies, jolla oli kädessä puhelin tai tabletti. Hänen tuntomerkkinsä sopivat myöhemmin tapahtuneisiin muihin rikossarjan osiin, sanoo tutkinnanjohtaja Petersohn-Järvinen.

Tapausta tutkittiin törkeänä varkautena. Epäillyllä on aiempaa taustaa vastaavista rikoksista. Nyt syyteharkintaan siirtyi viisi tapausta, jotka tapahtuivat heinäkuun ja lokakuun 2021 välillä. Tapausten syytteennostamisen määräpäivä on 16.12.2021.

Miestä epäillään myös neljästä muusta vastaavasta rikoksesta, joiden esitutkinta on kesken.

Lue myös: Ikäihmisten asuntoihin tunkeutuneita huijareita otettiin kiinni – uhrit usein yli 90-vuotiaita

Kommentoi Facebookissa