Konetuliaseita, kiristystä, huumausaineita… – rikollisjärjestön jäseniä epäillään törkeistä rikoksista

Kaikkiaan poliisi takavarikoi yhteensä noin 30 ampuma-asetta ja suuren määrän ampumatarvikkeita.

Kaikkiaan poliisi takavarikoi yhteensä noin 30 ampuma-asetta ja suuren määrän ampumatarvikkeita. (Kuva Poliisi)

Poliisi epäilee United Brotherhoodin jäseniä rikoksista Lounais-Suomessa ja pääkaupunkiseudulla.

RIKOLLISJÄRJESTÖ Keskusrikospoliisi on tutkinut yhdessä Lounais-Suomen ja Helsingin poliisilaitoksen kanssa laajaa rikoskokonaisuutta, jossa United Brotherhood -rikollisjärjestön jäseniä epäillään törkeistä ampuma-ase-, kiristys- ja huumausainerikoksista.

Esitutkinta sai alkunsa helmikuussa 2018 Lounais-Suomen poliisilaitoksen aloittamasta törkeästä huumausainerikostutkinnasta, jossa UB:n Turun osaston epäiltiin välittävän huumausaineita Turun seudulla. Pian esitutkinnan aloittamisen jälkeen alettiin epäillä, että myös UB:n Helsingin osaston jäsenet ovat osallisina huumausaineiden välittämiseen. Keskusrikospoliisi osallistui esitutkintaan pääkaupunkiseudulla tapahtuneiden epäiltyjen rikosten osalta.

Kotietsinnässä löydetty paperilappu, jossa ohjeistettiin huumausaineiden toimittamisesta.
Kotietsinnässä löydetty paperilappu, jossa ohjeistettiin huumausaineiden toimittamisesta. (Kuva Poliisi)

Poliisin hyvän yhteistyön avulla poliisi sai takavarikkoon yhteensä noin kolme kiloa amfetamiinia, noin 5 500 Subutex-tablettia ja pienempiä määriä muita huumausaineita. Yksi amfetamiinikilo saatiin takavarikkoon UB:n Tuusulan kerhotiloihin tehdyssä kotietsinnässä löytyneiden paperilappujen avulla. Lapuissa kerrottiin tarkka aika ja paikka Helsingissä, johon kilo toimitettiin ja josta se käytiin noutamassa.

Epäiltyjä törkeitä huumausainerikoksia selvittäessään poliisi alkoi epäillä UB:n jäseniä Helsingissä ja Turussa muun muassa törkeistä kiristyksistä ja törkeistä ampuma-aserikoksista. Esitutkinnassa selvisi, että yksi Helsingin UB:n jäsenistä hankki huomattavan määrän ampuma-aseita järjestön käyttöön ja edelleen myytäväksi. Poliisi epäilee, että kyseinen henkilö hankki vantaalaisen taloyhtiön autotalliin yhteensä kymmenen ampuma-asetta ja huomattavan määrän patruunoita. Aseiden joukossa oli konepistooleja, kiväärejä ja haulikoita.

Tutkinnan aikana takavarikoitujen aseiden joukossa oli muun muassa konepistooleita ja kivääreitä.
Tutkinnan aikana takavarikoitujen aseiden joukossa oli muun muassa konepistooleita ja kivääreitä. (Kuva Poliisi)

Aseita takavarikoitiin myös järjestön kerhotiloista Tuusulassa Helsingin poliisilaitoksen tekemän kotietsinnän yhteydessä. Tiloista takavarikoitiin seitsemän ampuma-asetta. Kaikkiaan rikoskokonaisuuden tutkinnan aikana poliisi takavarikoi yhteensä noin 30 ampuma-asetta ja suuren määrän ampumatarvikkeita.

Esitutkinnassa selvisi kaksi törkeää kiristystapausta, joissa asianomistajilta oli epäilyn mukaan kiristetty ja yritetty kiristää molemmilla kerroilla 20 000 euroa rahaa tekaistuun velkaan vedoten. Poliisi epäilee, että toisen törkeän kiristyksen antoivat toimeksi pitkiä vankeustuomiota istuvat henkilöt.

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Kimmo Sainio Keskusrikospoliisista kuvaa esitutkinnassa ilmi tullutta UB:n toimintaa hyvin suoraviivaiseksi ja organisoiduksi.

– Esitutkinnan mukaan toimintaa johdettiin Helsingistä käsin ja eri toimijoilla oli rikoksissa selkeät roolinsa. UB:n johtohenkilöt Helsingistä kävivät Turun seudulla ”hoitamassa asioita kuntoon” eli organisoimassa muun muassa törkeitä kiristyksiä. Samalla kävi myös selväksi, että United Brotherhoodin toiminta on puhtaasti rikolliseen toimintaan suuntautuvaa eivätkä sen jäsenet työskentele laillisen toimeentulon parissa, Sainio luonnehtii.

Epäilty toimittamassa huume-erää, josta ohjeistettiin kotietsinnässä löytyneillä paperilapuilla.
Epäilty toimittamassa huume-erää, josta ohjeistettiin kotietsinnässä löytyneillä paperilapuilla. (Kuva Poliisi)

Lounais-Suomen poliisilaitoksen suorittamassa esitutkinnassa on epäiltyinä yhteensä yhdeksän henkilöä, joista neljä on edelleen vangittuna. Keskusrikospoliisin ja Helsingin poliisilaitoksen suorittamissa esitutkinnoissa on epäiltyinä yhteensä 15 henkilöä, joista kahdeksan on edelleen vangittuna. Kokonaisuudessa epäiltyinä olevista henkilöistä 11 on poliisin tiedon mukaan United Brotherhood -rikollisjärjestön jäseniä.

Lounais-Suomen poliisilaitoksen suorittama esitutkinta on siirtymässä syyteharkintaan lähiaikoina, Keskusrikospoliisin ja Helsingin poliisilaitoksen suorittama esitutkinta on jo siirtynyt syyteharkintaan Helsingin syyttäjänvirastoon.

Lue myös: Tulli paljasti Subutex-huumelääketablettien levitystoiminnan – useita salakuljetusmatkoja ulkomaille

Kommentoi Facebookissa