JÄTEHUOLTO Korkeasaaren uusiin älyroska-astioihin mahtuu niiden puristustoiminnon ansiosta vähintään 20 kertaa enemmän roskia kuin perinteisiin katuroska-astioihin. Se tarkoittaa yli 90 prosenttia vähennystä jätekuljetuksiin, kuljetuspäästöihin ja -kustannuksiin.
Lehtovuori Oy:n Suomessa suunnitellut ja valmistamat CitySolar-älyroska-astiat ilmoittavat tyhjennystarpeestaan itse jätehuoltoon, joten roskiksessa on aina tilaa. Jätteiden puristustoiminto toimii aurinkovoimalla. Korkeasaaren hankkimat kaksi älyroska-astiaa ovat pilottikappaleet ennen teknologian laajempaa käyttöönottoa.
– Älyroskikset auttavat meitä osaltaan kohti hiilineutraaliutta. Kotimainen vaihtoehto valittiin käytettävyytensä ansiosta. Meille on myös tärkeää, että roskat voi tyhjentää suoraan tavallisen jäteauton tyhjennystoiminnolla, ilman roskasäkkien kantamista, kertoo Korkeasaaren kiinteistöjohtaja Hanna Kurki.
Roskat ovat Korkeasaarelle merkittävä työmaa ja kustannustekijä alueella vuosittain vierailevien puolen miljoonan asiakkaan takia. Lisäksi osa villieläinten seurana saarella viihtyvistä 150 muusta lajista, esimerkiksi lokit ja oravat, osaavat roskien levittämisen erinomaisesti. Tiiviisti suljettava älyroskis estää niidenkin tuhotyöt.
Lehtovuori Oy:n Ylöjärven tehdasta työllistää tällä hetkellä kotimaan toimitusten lisäksi yhtiön historian suurin kertatilaus, jonka ansiosta se toimittaa tänä ja ensi vuonna Tukholman alueelle 80 CitySolarin lisäksi yli 1000 muuta kaupunkikalustetta, muun muassa lajitteluastioita.
– Kansainvälisiä kyselyitä satelee tällä hetkellä erittäin paljon. Älyroska-astiateknologian hyötyihin on todella herätty, kertoo Lehtovuori Oy:n toimitusjohtaja Eero Ojanen tyytyväisenä.
CitySolar-älyroska-astian koko on 240 litraa, eli nelinkertainen yleisimpään 60 litran katuroska-astiaan verrattuna, ja sen kapasiteetti kasvaa puristustoiminnon ansiosta vähintään 1200 litraan roskien materiaalista riippuen.
Älyroska-astia on kertainvestointina perinteistä jäteastiaa arvokkaampi, mutta maksaa Lehtovuoren mukaan itsensä jätekuljetusmäärien vähenemisenä takaisin keskimäärin alle kolmessa vuodessa.
Lue myös: Muoviset kertakäyttöastiat halutaan kieltää kokonaan – suuri syy merten roskaantumiseen
Kommentoi Facebookissa