Koronakriisin vaikutukset näkyvät lasten hädässä – ”Kriisi tuonut esiin järjestelmämme heikkouksia”

Aikuisten tehtävänä on huolehtia, että jokaisella lapsella on mahdollisuus nähdä tulevaisuutensa toiveikkaana.

Aikuisten tehtävänä on huolehtia, että jokaisella lapsella on mahdollisuus nähdä tulevaisuutensa toiveikkaana. (Kuva Fotolia)

Lastensuojeluilmoituksen tekeminen voi olla mutkikasta jo ammattilaisillekin.

LASTEN OIKEUDET Lasten avuntarve on yllättänyt asiantuntijat. SOS-Lapsikylän alakouluikäisille lapsille tarkoitettuun Apuu-chattiin on oltu yhteydessä jo yli 10 000 kertaa. Yhteydenottojen pelätään kasvavan merkittävästi vuoden loppua kohden. Myös vakavien yhteydenottojen määrä on selvässä kasvussa.

SOS-Lapsikylä avasi chatin kevään poikkeustilanteen keskellä, kun lapset eivät kohdanneet arjessaan turvallisia aikuisia samalla tavalla kuin normaalitilanteessa. Apuu-chat tarjoaa 7–12-vuotiaille lapsille helpon tavan pyytää apua tilanteissa, joissa lapset kokevat olonsa turvattomaksi tai uhatuksi.

– Koronakriisi on tuonut esiin järjestelmämme heikkouksia. Avun saamisen ei pitäisi tulevaisuudessa olla yksittäisten järjestöjen ponnistelujen varassa, vaan yhteiskunnan tehtävä on huolehtia, että kanava avun pyytämiselle on turvattu, sanoo Apuu-chatin projektipäällikkö Johanna Virtanen SOS-Lapsikylästä.

Lasten elämän polarisoituminen on tullut näkyväksi siinä, että yhteydenotoista välittyy monenlaisia todellisuuksia.

– Toisilla lapsilla on elämässään todella akuutti turvallisuutta uhkaava hätätilanne. Toiset taas kaipaavat näkökulmia ja aikuisen kanssa pohdintaa muun muassa seksuaalisuuteen, ihastumiseen, murrosikään ja kehonkuvaan liittyen, Johanna Virtanen kertoo.

Kun keväällä vakavia yhteydenottoja tuli Apuu-chattiin kerran kuukaudessa, nyt tapauksia esiintyy viikoittain. Vakaviin tapauksiin liittyy perheväkivaltaa, väkivaltaista kiusaamista, akuutteja itsemurhatilanteita ja vanhempien päihteidenkäyttöä. Tällaisissa tapauksissa päivystäjät tekevät rikosilmoituksen, lastensuojeluilmoituksen tai ottavat yhteyttä kunnan sosiaalipäivystyksen.

Juttuvinkki: Yhä useampi lapsi tarvitsee tukea harrastusmaksuihin – harrastaminen ehkäisee syrjäytymistä

– Olemme valitettavasti saaneet huomata, että lastensuojeluilmoituksen tekeminen voi olla mutkikasta jo meille ammattilaisillekin järjestelmien monimutkaisuuden vuoksi, tai sosiaalipäivystykseen voi olla hankala saada yhteyttä, Johanna Virtanen kuvaa järjestelemän heikkouksia.

Suomessa ei myöskään ole auki kirjattua toimintatapaa tilanteeseen, jossa lapsi pyytää itselleen apua.

– Silloin lastensuojeluilmoitukseen täytyisi tarttua viipymättä ja varmistaa lapsen turvallisuus tilanteessa, joka ei ehkä sinällään ole vaarallinen, mutta saattaa synnyttää perheessä esimerkiksi häpeän tunnetta ja sen pohjalta reagointia, Virtanen jatkaa.

Lapsen oikeuksien viikolla 16.–22.11.2020 muistutetaan, että valtion on panostettava lapsen oikeuksien toteutumiseen sekä poikkeusaikana että erityisesti sen jälkeen, sillä haavoittavissa oloissa elävät ovat nyt entistä heikommassa asemassa.

– Seuraukset lapsille ovat sekä taloudellisesti että inhimillisesti mitattuina suuret, jos nyt toistetaan samoja virheitä kuin 90-luvun laman jälkeen, ja lapset ja perheet jäävät tarvitsemansa tuen ulkopuolelle. Signaalit ovat nähtävissä ja niihin pitää puuttua. Valtion tehtävä on huolehtia lapsen oikeuksien toteutumisesta, Johanna Virtanen painottaa.

Tänä vuonna Lapsen oikeuksien viikon teemana on lapsen oikeus tulevaisuuteen. Aikuisten tehtävänä on huolehtia, että jokaisella lapsella on mahdollisuus unelmoida ja nähdä tulevaisuutensa toiveikkaana ja valoisana. Lapsen oikeuksien viikolla SOS-Lapsikylä kerää varoja hädässä olevien lasten auttamiseksi. Apuu-chatin toiminta rahoitetaan lahjoituksilla.

Lue myös: Pienituloiset yksinhuoltajaäidit haluavat estää köyhyyden siirtymistä lapsille – jopa oman hyvinvoinnin kustannuksella

Kommentoi Facebookissa