Valtteri Bottas ajoi surkeasti – taistelee jo uskottavuudestaan

Valtteri Bottas on voittanut Mercedeksellä F1-kisoja kolmella kaudella

Valtteri Bottas on voittanut Mercedeksellä F1-kisoja kolmella kaudella. (Kuva AOP)

Valtteri Bottaksen surkea suoritus Turkin osakilpailussa osoitti selkeästi, että hänen itseluottamuksensa on kateissa.

FORMULA 1 Myytti Formula ykkösten suomalaisajajien erityisyydestä sadeolosuhteissa tuntui Turkin osakilpailua seuratessa vitsiltä. Valtteri Bottaksella ja Kimi Räikkösellä oli vaikeuksia pitää autoaan radalla Bottaksen oltua maalissa 14:s ja Räikkösen 15:s.

Varsinkin Bottaksen suoritus oli onneton. Lewis Hamilton ajoi samanlaisella Mercedes-autolla kilpailussa ylivoimaiseen voittoon.
Hamilton varmisti Turkissa myös seitsemännen maailmanmestaruutensa. Kovasti uhonnut Bottas on hävinnyt F1-sirkuksen parhaalla autolla tallikaverilleen jo neljä mestaruustaistoa.

Autourheilussa itseluottamus on merkittävässä asemassa. Bottaksella sitä ei näytä olevan. Turkissa vaativissa olosuhteissa hän oli aivan hukassa.

Voittaessaan Bottas on muutaman kerran haistatellut kriitikoilleen. Moinen käytös on merkki epävarmuudesta.

Kovalla itseluottamuksella ajavalla kuljettajalle ei haistatteluun ole tarvetta. Esimerkiksi Räikkönen ei ole koskaan haukkunut kritisoijiaan kuin huumorimielessä. Malesiassa 2012 Räikkönen tarjosi median edustajille jäätelöt, joissa viittaisi vuoden 2009 Malesian kisan tapahtumiin, kun hänen uutisoitiin keskeytyksensä jälkeen syöneen jäätelöä.

Juttuvinkki: Vuoden roskakuskiksi valittu Keke voitti maailmanmestaruuden – Suomikin muuttui

Bottas hävisi mestaruustaistelun, mutta hänellä on ensi kaudeksikin sopimus Mercedeksen kanssa. Sen hän neuvotteli itselleen hyvissä ajoin. Bottas on ollut voittamassa Mercedeksellä neljää merkkimestaruutta, joten kuljettajavaihdokseen Mercedeksellä ei ollut tarvetta.

F1-kaudesta on ajamatta vielä kolme kilpailua. Vaikka mestaruudet ovat jo ratkenneet, on Bottaksella päätöskisoissa paljonkin panosta.

Kuljettajien MM-sarjan hopea on Bottakselta vielä varmistamatta. Max Verstappen vaanii Bottasta 27 pisteen päässä ja pystyy nousemaan edelle.

Ja ennen kaikkea Bottaksen tulisi saada itseluottamuksensa takaisin. Paras keino siihen on voittaminen. Loppukauden voittoputken myötä Bottas voisi päättää kautensa hyvillä mielin ja saada sitä kautta latausta kauteen 2021.

Nykyisellä suoritustasollaan Bottaksella tuskin olisi mahdollisuuksia jatkaa huipputallissa enää 2022.

Teksti Otto Palojärvi

LUue myös: Lewis Hamilton jälleen maailmanmestari – Valtteri Bottakselle totaalinen nöyryytys

Kommentoi Facebookissa