Koronapandemia lisäsi koiranpentujen kysyntää – kolme suosituinta koirarotua on pysynyt samana

Koronapandemian myötä ihmisillä on enemmän aikaa olla kotona koiran kanssa.

Koronapandemian myötä ihmisillä on enemmän aikaa olla kotona koiran kanssa. (Kuva Aino Pikkusaari)

Viime vuonna Kennelliittoon rekisteröitiin koiria yhteensä 298 rodusta.

KOIRAT Vuonna 2020 Kennelliittoon rekisteröitiin yhteensä 48 895 koiraa, kun rekisteröintejä vuonna 2019 oli 45 111. Rekisteröintien määrä kasvoi 8,3 prosenttia.

– Oli odotettavissa, että rekisteröintien määrä kasvaa koronapandemian myötä, kun ihmisillä on enemmän aikaa olla kotona koiran kanssa, toteaa Kennelliiton hallituksen puheenjohtaja Harri Lehkonen.

Kolmen suosituimman koirarodun kärki on pysynyt samana kuin viime vuonnakin. Eniten rekisteröitiin labradorinnoutajia 2471 koiraa, seuraavaksi entinen jämtlanninpystykorvia 1411 ja kolmanneksi eniten saksanpaimenkoiria 1363 koiraa.

Suosituista koiraroduista suurin kasvu rekisteröintimäärissä verrattuna edeltävään vuoteen oli cockerspanieleilla, jackrussellinterriereillä ja kääpiösnautsereilla. Suosiotaan kasvattivat verrattuna vuoteen 2019 yli sadalla rekisteröinnillä labradorinnoutaja, suomenlapinkoira, espanjanvesikoira, dreeveri, karkeakarvainen saksanseisoja, saksanpaimenkoira, lyhytkarvainen saksanseisoja ja tiibetinterrieri.

Viime vuonna rekisteröitiin eniten tuttuun tapaan labradorinnoutajia.
Viime vuonna rekisteröitiin eniten tuttuun tapaan labradorinnoutajia. (Kuva Jukka Pätynen)

Vuonna 2020 Kennelliittoon rekisteröitiin koiria yhteensä 298 rodusta. Useissa roduissa rekisteröintimäärät ovat hyvin pieniä, vain muutamia koiria. Kymmenen suosituimman rodun listalla roduista kahdeksan ylsi yli tuhannen koiran rekisteröintimäärään.

Kennelliiton Omakoira-mobiilisovelluksen kautta on tallennettu yli 36 000 koiran kutsumanimi. Näistä yleisin on Luna. Suosittuja nimiä ovat myös Alma, Helmi, Sulo ja Hertta. Suurin osa koirien suosituista kutsumanimistä on lyhyitä ja napakoita, jotta koiran on helppo ymmärtää nimensä kutsuttaessa.

Juttuvinkki: Sankarikoirien 22 urotekoa palkitaan – pelasti vauvan, hälytti tulipalosta, puolusti omistajaansa karhulta

Harri Lehkonen toivoo, että uudet koiranomistajat sosiaalistavat koiransa hyvin, ja opettavat niille perustottelevaisuutta. Uuden koiranomistajan on myös hyvä varautua siihen, että koira osaa viettää pidempiä aikoja yksin, kun tilanne kotona mahdollisesti muuttuu tulevaisuudessa.

Lehkonen painottaa myös, että on tärkeää pitää koiran rokotukset aina voimassa, vaikkei harrastaisikaan aktiivisesti mitään koiran kanssa. Koirakannan kasvaessa riskit siihen, että koirat levittävät tarttuvia tauteja toisilleen erilaisissa kohtaamisissa, lisääntyvät. Vaikka koirien tautitilanne on Suomessa tällä hetkellä kohtuullisen hyvä, voi se muuttua, jos koiranomistajat eivät kanna vastuutaan.

Vinkkejä koiranpennun kouluttamiseen ja muuta hyödyllistä tietoa löytyy muun muassa Iloinen pentu -oppaasta Kennelliiton verkkosivuilla sekä hankikoira.fi-sivustolta.

Lue myös: Kennelliitto palkitsi koronakoirat Kössin, Miinan, E.T:n ja Valon – ”Sankarikoiria aivan omassa luokassaan”

Kommentoi Facebookissa