Koronapassi hyväksyttiin eduskunnassa – sen avulla voi välttää aukiolo- ja asiakasmäärärajoitukset

Koronapassi toimii vaihtoehtona viranomaisten asettamille koronarajoituksille.

Koronapassi toimii vaihtoehtona viranomaisten asettamille koronarajoituksille. (Kuva Kari Kallonen)

Eduskunta päätti koronapassin käyttöönotosta ja maahantulorajoitusten jatkamisesta.

KORONAPASSI Eduskunta on hyväksynyt äänestysten jälkeen koronapassin käyttöönottoa ja maahantulorajoitusten jatkamista koskevat tartuntatautilain muutokset. Lakiehdotus hyväksyttiin sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietinnön mukaisesti.

Täysistunnon toisessa käsittelyssä perussuomalaisten eduskuntaryhmän kansanedustajat ehdottivat lakiehdotuksen hylkäämistä. Äänestyksessä sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintö voitti hylkäysehdotuksen äänin 105-33.

Vastaan äänesti 29 perussuomalaisten kansanedustajaa, kolme kristillisdemokraattia sekä kansanedustaja Ano Turtiainen. Tyhjää äänesti kristillisdemokraattien Peter Östman. Äänestyksessä oli aluksi ongelmia teknisen vian vuoksi.

Laki esitellään alkuillasta vielä presidentille, jonka vahvistuksen jälkeen laki voi astua voimaan yöllä vuorokauden vaihtuessa. Koronapassia voidaan edellyttää 16-vuotiailta ja yritykset voivat itse valita, ottavatko ne koronapassin käyttöön.

Koronapassi toimii vaihtoehtona viranomaisten asettamille koronarajoituksille, joita on tällä hetkellä voimassa Keski-Pohjanmaalla, Pohjanmaalla, Päijät-Hämeessä, Satakunnassa, Varsinais-Suomessa ja pääkaupunkiseudulla.

Koronapassia asiakkailta edellyttämällä ravintolat voivat välttää koronaan liittyvät aukiolo- ja asiakasmäärärajoitukset, esimerkiksi yökerhossa anniskelua voitaisiin jatkaa pidempään. Aluetta koskevat rajoitukset säilyvät sen sijaan voimassa, jos koronapasseja ei vaadita asiakkailta.

Eduskunnan äänestyksessä hyväksyttiin myös kiistaa aiheuttanut vaatimus toisesta koronatestistä niiltä Suomeen saapuvilta matkustajilta, joilla ei ole hyväksyttävää koronasuojaa. Ensimmäinen koronatesti edellytetään ennen maahan tuloa, ja toinen Suomeen saapumisen jälkeen.

Koronapassin voi ladata Omakanta-palvelusta, se löytyy ”koronatodistus”-välilehden takaa. Kanta.fi-sivustolle on kirjauduttava sisään esimerkiksi verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

Lue myös: Valtaosa koronan takia tehohoidossa olevista on rokottamattomia – myös kuolemanriski on moninkertainen

Kommentoi Facebookissa